Системата за ранно предупреждение ShakeAlert предупреди Калифорния за предстоящо земетресение

Offnews Последна промяна на 26 декември 2021 в 18:21 331 0

1176500948.0

Системата за ранно предупреждение за възможно земетресение в Калифорния даде на хората няколко секунди, за да се подготвят за подземните трусове. Тя изпрати уведомления на половин милион смартфони, преди техните притежатели да усетят силното земетресение от 6,2 бала в северозападната част на щата. Това е най-мощното земетресение от започването на работа на системата ShakeAlert.

ShakeAlert получава необходимите данни от мрежата от сеизмични сензори на геологичната служба на САЩ (USGS). Когато тази система получи информация, че в някои регион е възможно съвсем скоро да започнат подземни трусове, намиращите се в тези региони хора получават уведомления в приложението MyShake, ако е инсталирано. Жителите се оповестяват и чрез изградената в САЩ специална система за съобщаване за възникване на извънредни ситуации. Уведомленията се появяват на всички Android смартфони. Google има партньорско споразумение с USGS и Управлението за извънредните ситуации на губернатора на Калифорния (Cal OES).

Епицентърът на това земетресение е бил близо до малкото градче Петролия, на 70 км от град Юрика. Хората са получили съответните уведомления десет секунди преди да започнат трусовете и може да се каже, че по този начин системата за ранно оповестяване ShakeAlert е доказала своята ефективност. Няма много разрушени сгради, но ShakeAlert навярно е спасила много човешки животи.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !