Създадоха прототип на изкуствен неврон, работещ с батерия от ядрени отпадъци

Offnews Последна промяна на 27 май 2022 в 17:41 2424 0

727271

Биотехнологичната компания Axorus и разработчикът на радиоволтаични батерии Arkenlight се обединиха, за да произвеждат съвместно изкуствени нервни клетки, захранвани от диамантени бетаволтаични клетки от ядрени отпадъци. Тяхната цел е разработването на медицински импланти с енергиен източник, който ще подава енергия в продължение на десетилетия.

Преди няколко години учени от университета в Бристол (Великобритания), разработиха съвсем нов метод за използване на радиоактивните отпадъци от атомните електроцентрали – преди всичко въглерод-14 и тритий. От тях се произвеждат малки изкуствени диаманти, които могат да абсорбират високоенергийните електрони - бета частиците, и да ги превръщат в полезно електричество

https://youtu.be/ot65pbcuruQ

Наскоро Arkenlight, заедно с френската Axorus, започнаха да проучват възможността за използване на бета-волтаични батерии за захранване на изкуствени неврони, които биотехнологичната компания разработва. Невроните са предназначени да заменят увредените части на нервната система. Техните функции могат да бъдат най-различни, например да получават сигнали от други неврони и телесни системи или да ги изпращат при необходимост.

Една малка и безопасна бета-волтаична батерия, която издържа десетилетия, може да бъде един отличен избор за подобни устройства-импланти. За да постигнат това, двете компании представиха първия си прототип: изкуствен неврон, захранван от тритиев радиоволтаичен генератор.

Двете компании възнамеряват да представят новия си продукт на пазара още през 2024 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !