САЩ отхвърли молбата на Starlink за субсидии в размер на 885 млн. долара

Стефан Николов Последна промяна на 11 август 2022 в 21:44 5349 0

Starlink

Снимка Starlink

Starlink

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (SEC) отхвърли молбата на Starlink за субсидии в размер на 885 млн. долара, които трябваше да бъдат използвани за предоставянето на бърза широколентова интернет връзка за селските местности на страната. Регулаторът аргументира своя отказ с това, че терминалите със сателитната антена на SpaceX са твърде скъпи за обикновените потребители и че Starlink не е успяла да демонстрира, че може изцяло да предложи обещаната услуга.

Преди около две години в САЩ бе създаден специализираният Фонд за цифровите възможности в селските региони (Rural Digital Opportunities Fund, RDOF) на обща сума 9.2 млрд. долара. Фондът има за цел да осигури качествена интернет връзка и едновременно с това цифрови услуги в много райони, където обикновените доставчици не могат да осигурят интернет връзка, и където няма и покритие от мобилните мрежи от по-ново поколение. Това бе един от най-ценните проекти на предишния ръководител на FCC Аджит Пай, който не харесваше дигиталното разделение на хората.

По това време частните компании можеха да кандидатстват за най-различни суми за предоставянето на интернет връзка в тези региони, като победители в тази надпревара се оказаха Starlink и LTD Broadband, които получиха финансиране съответно от 885 млн. и 1.3 млрд. долара.

Оттогава и досега FCC проверява и преценява, дали тези компании могат да продължат. Спечелилите търга трябваше да докажат своята финансова, правна и технологична възможност да предоставят бърз широколентов интернет достъп и редовно да изпълняват задълженията си. Идеята е да може да се гарантира, че спечелилите търга действително могат редовно да предоставят тези услуги, както и че потребителите наистина ще се възползват от това, като бързата интернет връзка в селските региони трябва да стане една универсална услуга.

Що се отнася до LTD Broadband, преди търга това бе един малък интернет провайдър с план за една нощ да се превърне в мощен оператор с милиарди долари. Планът не успя, понеже FCC реши, че той няма възможностите да разгърне една мащабна мрежа, която да осигурява необходимия бърз интернет достъп. Сателитната мрежа Starlink на SpaceX също бе отхвърлена, но по други причини.

"Технологията на Starlink е наистина впечатляваща и многообещаваща. Но въпросът, който всички ние си зададохме бе, дали публично да субсидираме тази все още млада и развиваща се технология за потребителски широколентов интернет достъп, който изисква от потребителите да си купят оборудване за връзка със Starlink на цена 600 долара. Та това са почти 900 млн. долара, които трябва да бъдат усвоени до 2032 г." - заяви пред медиите сегашният ръководител на FCC Джесика Розенворсел.

Отказът на FCC да финансира Starlink в рамките на програмата RDOF дойде малко след като SpaceX получи разрешение да предоставя услугите на сателитния интернет на компанията на кораби, товарни камиони и самолети. За тази цел дружеството представи нова версия на терминала за използването на сателитния интернет Starlink. И тук услугата е доста скъпа, в момента терминалът струва 10 хил. долара, а месечният абонамент – 5 хил. долара. Но в средата на океана осигуряването на подобна връзка за корабите струва десетки пъти по-скъпо.

Технологиите, използвани в Starlink са наистина съвременни и иновативни, и това е причината все още сателитният интернет на SpaceX да е доста скъп. Но с увеличаването на потребителите на услугата със сигурност ще поевтинее и тя ще започне масово да се използва и в селските региони на САЩ.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !