САЩ одобри първите хапчета срещу COVID-19 - лечението продължава 5 дни

Offnews Последна промяна на 23 декември 2021 в 16:18 309 0

Paxlovid

Американският регулаторен орган FDA даде официално разрешение на Pfizer за използването на лекарствения препарат Paxlovid за екстрена употреба при лечението на COVID-19 при възрастни и при деца над 12 години. Лечението след проявата на първите симптоми продължава пет дни. Предклиничните изследвания показаха, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация с 89% и изцяло защитава от летален изход.

Paxlovid е инхибитор на фермента mPRO, който SARS-Cov-2 използва за репликация. Резултатите от многообещаващите клинични изследвания бяха представени през месец ноември тази година, а сега американският регулаторен орган FDA препоръчва използването на Paxlovid при спешни случаи за хора на възраст над 12 години. Има и условие, теглото на пациента да е над 40 килограма.

Хапчетата се приемат в комбинация с ритонавир, който намалява разпада на лекарствения препарат. Клиничните изследвания показаха, че след 5 дни приемане на Paxlovid рискът от хоспитализация намалява с 89%, а смъртността - със 100%. Важно е да се уточни, че лекарството е тествано на пациенти, които не са ваксинирани и които са с висок риск от тежка форма на COVID-19.

Към днешен ден това са първите хапчета, които са разработени специално срещу COVID-19 и са одобрени от регулаторните органи.

Pfizer заяви, че до края на тази година ще произведе 180 хиляди дози от новия лекарствен препарат, а до края на 2022 година - около 12 милиона дози.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !