Reuters: китайските военни събират генетична информация за създаването на супервойници

Offnews Последна промяна на 13 юли 2021 в 15:15 5974 0

China_DNA

Китайският производител на популярни генетични тестове BGI Group предлага на бременните жени да си направят теста NIFTY, който може да бъде закупен в 50 държави и който определя наличието на генетични аномалии от рода на синдрома на Даун. Сега се появиха твърдения, че компанията използва тази информация, за да помогне на китайския военни "да подобрят качеството на населението". Американски специалисти предупредиха, че наличието и достъпът до подобен информационен обем от генетични данни ще превърне Китай в световен лидер в областта на фармацевтиката и ще доведе до създаването на генетично подобрени войници. Reuters съобщи, че в базата данни на компанията вече са събрани данните на над 8 милиона подобни теста.

BGI отхвърли всички обвинения от подобен род. Представителите на компанията заявиха, че съхраняват и анализират кръвните проби и генетичните данни на пренаталните тестове единствено за търсене на аномалии в развитието на плода. Но задълбочената проверка на компютърният код показа, че приложението за NIFTY дава възможност да се получи генетичната информация за майката, както и редица някои лични данни - местоживеенето, ръстът и теглото, но не и името.

Но журналистите на Reuters откриха връзка на BGI с военните. Оказа се че данните от NIFTY тестовете са били анализирани с помощта на суперкомпютър на китайските военни, а от 2010 година до днес компанията е публикувала десетки изследвания, които са осъществени съвместно с китайската армия и в рамките на които са били обучавани алгоритмите с елементи на изкуствен интелект с цел повишаване на точността на тестване.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !