Отвореното писмо срещу AI се превърна в още по-голям скандал

Стоян Ненов Последна промяна на 02 април 2023 в 12:01 1248 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

Отвореното писмо срещу AI се превърна в още по-голям скандал

По-рано тази седмица отворено писмо на Future of Life Institute привлече вниманието с призив да се спре разработката на изкуствен интелект (AI) за поне шест месеца. Писмото е подписано от големи имена в IT бранша, включително Илон Мъск, Стив Возняк и др.

Очаквано, то привлече голям интерес и след като първоначално беше подписано от около 1000 души, за часове броят им прехвърли 30 000. Сред тях са както обикновени граждани, така и много експерти от различни сфери на науката и бизнеса.

Но се оказа, че има и доста разколебали се, съобщава Vice. Малко след като писмото придоби популярност част от първите го подписали се оттеглиха от призива. Други пък заявиха, че имената им са добавени без тяхното знание и разрешение. Трети казаха, че не подкрепят пълния вид на текста, а само някои елементи на идеята.

В писмото се казва, че изкуственият интелект в момента се разработва практически без никакви мерки за гаранция, че няма да се обърне срещу създателите си или че няма да навреди на обществото и бизнеса. Институтът призовава компаниите да спрат разработката и експериментите с AI за поне шест месеца, а през това време да се изработят въпросните мерки и правила. Малко след това Италия забрани използването на ChatGPT и отвори разследване срещу OpenAI.

Future of Life Institute твърди, че всички подписали писмото са били „независимо потвърдени чрез директна комуникация“, че са реални хора. Освен това никой от OpenAI, единствената поименно спомената компания в писмото, не се е подписал.

Въпреки това в списъка е имало и името на изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман, президентът на Китай Си Дзинпин, ръководителят на AI проектите на Meta Ян ЛеКън и др. Тези имена са били фалшиви и в последствие са премахнати след извършената проверка.

Други експерти пък подкрепят идеята, но не и подхода. „Писмото не е перфектно, но духът е правилен“, казва Гари Маркъс, професор в Университета на Ню Йорк пред Reuters.

Емили Бендър от Университета на Вашингтон е по-остра. Тя твърди, че писмото просто се възползва от интереса около изкуствения интелект в момента и неправилно цитира нейно проучване за езиковите модели и умните алгоритми.

Саша Лучиони от Hugging Face също смята, че писмото е подвеждащо и дава твърде общи и неясни идеи, които не са и много ефективни. Липсва конкретика за адресирането на проблемите, а просто има призиви за някакви действия, казва тя.

Арвинд Нараянан от „Принстън“ казва, че въпросите в писмото са „безумни“. Те поставят крайни потенциални сценарии, които повече предизвикват страх и разсейват от реалните проблеми сега. Тя смята, че в дългосрочен план има и валидни притеснения, които са повдигнати от института, но в писмото те са представени хиперболизирано и това по-скоро може да доведе до подигравки и подценяване на ситуацията, което допълнително ще затрудни решаването им.

Други експерти също имат подобни критики . Според тях писмото е на ръба на всяването на страх и пропуска реални настоящи проблеми с компютърните модели и се съсредоточава само върху бъдещето. Институтът не е коментирал критиките и засега продължава да стои зад писмото и подписката.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !