Отново Китай: първият случай на заразяване на човек с птичия грип H10N3

Offnews Последна промяна на 02 юни 2021 в 11:57 4851 0

H10N3

Щамът H10N3, който обикновено предизвиква грип със средна тежест при птиците, досега нито веднъж не е ставал причина за възникване на заболяване при хората. Но на 23 април тази година 41 годишен жител на град Женджианг се оплака от треска, която се задълбочи през следващите няколко дни и в резултат на това той бе хоспитализиран. Информацията бе съобщена от националната комисия по здравеопазване на Китай.

На 28 май бе проведен генетичен анализ на кръвта на болния с цел да бъдат анализирани вирусите, които навярно са предизвикали неговото заболяване. Оказа се че той е инфектиран от птичия грип H10N3. Китайските медицински специалисти внимателно следят ситуацията в провинция Дзянсу, която се намира в източната част на страната, на брега на Жълто море. Особено внимание се отделя на всички, които са контактували с болния, но досега не е регистриран нито един нов случай. Пациентът вече е добре и е готов за изписване от болницата.

Reuters цитира различни учени, според които трябва най-внимателно да се изучи генетичния материал на щама, поразил този човек, за да се разбере по какво се различава той от другите H10N3 проби взети в миналото.

От края на 1970-те до 2018 година учените са изолирали около 160 различни щама от заразените животни, основно при дивите птици. При кокошките няма наличие на този щам.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !