Още писатели съдят създателя на ChatGPT заради нарушени авторски права

Стефан Николов Последна промяна на 14 септември 2023 в 20:10 429 0

ChatGPT

Снимка Emiliano Vittoriosi

Още писатели съдят създателя на ChatGPT заради нарушени авторски права

Група писатели съдят OpenAI за това, че компанията незаконно е използвала техни произведения за обучение на своя чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, съобщава The Verge. В подадения в края на миналата седмица съдебен иск Майкъл Чабон, Дейвид Хенри Хуанг, Рейчъл Луиз Снайдър и Айлет Уолдман твърдят, че OpenAI се възползва и печели от "неразрешеното и незаконно използване" на тяхното съдържание, защитено с авторски права.

Това е колективен съдебен иск и в него се изтъква способността на ChatGPT да обобщава и анализира съдържанието, написано от авторите, като се посочва, че това "е възможно" само ако OpenAI е обучила своя голям езиков модел GPT по техните произведения. Те добавят, че тези резултати всъщност са "производни" произведения, които нарушават техните авторски права.

"Действията на OpenAI относно нарушаването на авторските права са били умишлени, преднамерени и безчувствено пренебрегващи правата на ищците и членовете на групата", се твърди в иска. "OpenAI е знаела през цялото време, че наборите от данни, които е използвала за обучение на своите GPT модели, съдържат материали, защитени с авторско право, и че действията ѝ са в нарушение на условията за използване на тези материали".

Чабон, автор на редица книги включително "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей", е сред над 10 000 автори, подписали отворено писмо, в което се призовава OpenAI, Meta, Google и другите компании от подобен ранг "да получават съгласие, да признават и справедливо да компенсират авторите" за използването на техния труд при обучението на AI моделите.

Това е поредната група автори, които предприемат правни действия срещу OpenAI във връзка с нейните тренировъчни данни за обучение новите изкуствени интелекти базирани на големи езикови модели. През месец юли авторката и комик Сара Силвърман се присъедини към писателите Кристофър Голдън и Ричард Кадри в съдебен иск, в който обвини OpenAI и Meta в нарушаване на авторските права. През юни авторите Пол Трембли и Мона Авад заведоха дело срещу OpenAI на подобно основание.

Освен това в последния съдебен иск се настоява съдът да забрани на OpenAI да прилага "незаконни и нелоялни бизнес практики" и да изплати на авторите обезщетение за нанесените щети, свързани с нарушаването на авторските права, както и други санкции. The Verge са потърсили OpenAI с молба за коментар, но засега не са получили отговор.

Писателите не са единствените, които изразяват колективно недоволство срещу AI компаниите. Сценаристите и холивудските актьори също стачкуват срещу изкуствения интелект, настоявайки за защита на работните им места от навлизането му, както и за увеличаване на основното им възнаграждение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !