Новата заплаха от глобалното затопляне - бъбречните заболявания

Offnews Последна промяна на 24 октомври 2021 в 11:11 321 0

GT

Хроничното бъбречно заболяване заради прегряване може да стане сериозна заплаха за здравето на десетки милиона работещи от целия свят, ако глобалния ръст на температурата продължи и през следващите десетилетия, предупреждават лекарите. В зоната на риска са две трети от населението на планетата, живеещи в тропиците и субтропиците, работещи в тежки условия под открито небе. Първите огнища на необратима бъбречна недостатъчност вече бяха регистрирани в Салвадор, Никарагуа и някои други региони.

За разлика от традиционната форма на хроничното бъбречно заболяване, което се среща преди всичко при вързаните хора и при болните от диабет или хипертония, в горещите селски региони на Салвадор и Никарагуа вече бяха фиксирани огнища на бъбречна недостатъчност. В резултат от това рекордно голям брой местни селяни започнаха да умират, понеже техните бъбреци отказват да работят. Същите проблеми започнаха да възникват и при хората, които работят тежка физическа работа в други региони на Централна Америка, Африка, Индия и Близкия Изток.

Бъбреците осигуряват водния баланс на организма, което ги прави особено чувствителни към екстремални температури. При ежедневна работа в условия на висока околна температура, бъбреците работят в стресово състояние, което в крайна сметка прераства в тежко заболяване или пълна бъбречна недостатъчност. При това симптоми може и да няма, като в този случаи хората не могат да почувстват развиването на болестта и навреме да предприемат мерки.

С увеличаването на броя и интензивността на горещите дни все повече хора са подложени на различни опасности, които носи със себе си покачването на глобалната температура.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !