Независимо от събитията в Украйна COVID-19 е все още тук

Offnews Последна промяна на 06 март 2022 в 08:41 632 0

ImageForNews_705754_4462091343975695181

Докато събитията в Украйна и в целия свят се развиват по най-лошия сценарий, коронавирусът продължава да мутира и да се разпространява в цялата планета. Наскоро учените съобщиха за появата на нови варианти на SARS-CoV-2. Щамът Омикрон, към който по всичко личи вече всички се приспособиха и свикнаха, започна да губи позиции и да отстъпва. Но направените в края на миналия месец изследвания в Япония донесоха поредните лоши новини. Оказа се, че новият вариант на Омикрон е по-зарàзен от своя предшественик, като в същото време е и по-смъртоносен. Най-новата информация, постъпила от Дания, където 90% от болните от COVID-19 са заразени именно с този подвариант на Омикрон, показва, че този щам оказва значително въздействие на здравето, а смъртността от него в тази страна започна да расте. Светът за трета поредна година е обхванат от пандемията и все още не е съвсем ясно дали успехът ще е на страната на човечеството.

Новите щамове на SARS-CoV-2

Учените съобщиха, че подвариантът BA.2 на Омикрон, който медиците нарича и стелт-Омикрон, може да заобикаля тестовете и да е с около 30% по-зарàзен в сравнение с неговия предшественик. Там където се появи щамът Омикрон BA.2, броят на официално регистрираните заболели от COVID-19 бързо започва да нараства.

Някои изследователи твърдят, че структурата на този вирус е значително променена в сравнение с предишните. Сега той по друг начин прониква в клетката и по друг начин въздейства на белите дробове. Според мнението на водещия вирусолог Джеси Блум от центъра за изследване на раковите заболявания "Фред Хатчинсън", новият вирус има еволюционно преимущество, а неговата способност да се променя предизвиква сериозно безпокойство.

"Освен това, този тип коронавирус умее да поразява няколко вида животни, включително елени, норки и хамстери. Именно заразените животни и възможността те да предадат болестта на човека прави вируса толкова опасен" - отбелязват учените в своята статия, публикувана преди една седмица в научното списание Nature.

Всички започнаха да се надяват че с появата на Омикрон силата на коронавируса отслабва, но се оказа, че той както преди е много опасен и изключително ефективно се прехвърля между хората. Казано с други думи, разпространяването на BA.2 варианта съвсем скоро може да стане сериозен проблем за глобалното здравеопазване.

Симптомите и основните неприятни моменти

Според натрупаните статистики и най-различна информация за COVID-19, появата на нови симптоми е въпрос на време. BA.2 вариантът значително променя картината на болестта - световъртежът и умората сега са съпроводени от кихане, кашляне и болка в гърлото. Все по-лесно става да се обърка COVID-19 с обикновеното респираторно заболяване.

Учените съвсем сериозно предупреждават, че ако не успеем да спрем разпространяването на този нов щам, светът ще се сблъска с рязък ръст на заболеваемостта и смъртността. Ситуацията в която се оказахме буквално развързва ръцете на новия щам - броят на хората, които твърде дълго време боледуват от COVID-19 стремително расте. Едновременно с това расте и еволюционният потенциал на коронавируса SARS-CoV-2.

Изследването на учените от университета на Токио наскоро бе публикувано в интернет, но все още няма рецензия - тоест, експертна оценка. И все пак, базирайки се на получените досега данни специалистите предлагат BA.2 да бъде признат като уникален вариант, за развитието на което е необходимо непрекъснато да следим.

Натрупаните към днешен ден данни показват, че BA.2 може да се окаже най-опасният вариант за глобалното здравеопазване. "Днес в цялата планета се разпространяват както BA.2, так и BA.1, като те са почти неразличими" - съобщават изследователите.

Медиците подчертават, че се е създала изключително опасна ситуация в която човечеството се намира трета поредна година. Нещо повече, лабораторните изследвания на новите щамове на коронавируса в Япония показват, че както преди има много причини за безпокойство.

Какво следва?

В сравнение с предишните варианти щамът Омикрон не води до тежко протичане на болестта COVID-19. Голямата прилика на Омикрон с простудата предполага, че този вирус постепенно ще еволюира в един безобиден вариант, но самият еволюционен път на SARS-CoV-2 засега е неясен.

Учените и досега не знаят до каква степен мекотата на Омикрон се дължи на имунитета срещу SARS-CoV-2, а не на биологичните свойства на този вирус. Тъй като все повече хора се имунизират срещу COVID-19, имунитетът ще става все по-силен и да се надяваме, че тази болест ще става все по-слаба и постепенно ще изчезне.

Омикрон се различава от предишните щамове на коронавируса. Редица опити и изследвания с животни показаха, че Омикрон оказва по-малко влияние на белите дробове в сравнение с неговите предшественици.

"За хората и човешкия организъм вече знаем много, но това е един вирус, който е непредсказуем" - се казва в научната работа, публикувана на 28 февруари в Nature.

Колкото и необичайни да се окажат новите щамове на коронавируса не бива да забравяме за ваксините, които доказано понижават риска от тежко протичане на болестта COVID-19 и почти напълно премахват леталния изход. Социалната дистанция, защитните маски за лицето и дезинфектантите все още са необходимост и наистина намаляват риска от заразяване с този опасен вирус.

Необходимо е да пазим себе си и своите близки, понеже времената стават все по сурови, а коронавирусът отстъпва твърде бавно.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !