Moldova Digital Summit 2023: 40% от обществените услуги в Молдова са дигитализирани

Александър Александров Последна промяна на 23 юни 2023 в 16:54 192 0

Moldova Digital Summit 2023
Moldova Digital Summit 2023

Молдова е регионален лидер в цифровизацията и в момента 40% от обществените услуги, предназначени за населението, особено за предприемачите, са достъпни онлайн. Това стана ясно на форума Moldova Digital Summit, посветен на цифровата трансформация и технологичните иновации на Молдова. В събитието се включиха 2 500 участници, сред които 68 лектори, експерти и лидери от технологични и бизнес общности от 30 държави.

С цел да запази тенденцията на цифровизация, правителството на Молдова има за цел да удвои броя на обществените услуги, предназначени за гражданите, през следващата година. Най-важният стълб за Молдова, за да стане истински център на цифрови и иновационни технологии в Централна и Източна Европа, е създаването на комплексна платформа, която осигурява достъп до важни технологични ресурси, експертиза, познания, както и възможности за сътрудничество и инвестиции.

Темата на събитието “Развитие към безгранично бъдеще” показва посоката, в която Молдова се движи, следвайки глобалните тенденции. В основата на презентациите, панелите, кръглите маси и работилниците на срещата беше изкуственият интелект с лектори от световноизвестни технологични компании като Microsoft, Amazon Web Services, Orange и Pentalog, както и водещи експерти от UC Berkeley.

Представено беше и супер приложението “EVO” на правителството на Молдова, което е разработено от Агенцията за е-управление с подкрепата на международни донори, основно USAID, Швеция, UKaid, Световна банка и ООН. Апликацията ще предостави на молдовските граждани достъп до всички обществени услуги, намалявайки бюрокрацията и корупцията. Освен това Агенцията за е-управление на Молдова подписа споразумение с Румъния за развитие на общо цифрово пространство между двата държави.

Първият ден на форума достигна своята кулминация с връчването на първите награди за иновации в Молдова. С конкурса са премерирли сили 55 кандидатури от 41 технологични и креативни компании от страната.

На Moldova Digital Summit бяха представени и постиженията на индустрията, както и нейното значение за икономическото развитие. През 2022 г. ИКТ секторът е постигнал най-високия си темп на развитие сред всички сектори на икономиката с над 45 процента. Заетостта в него е 3% от активното население, а неговият значителен принос към БВП на страната е около 7,4%, като също така съставлява 11% от износа на страната. Стойността му е над 500 млн. щ. долара, и затова е един от приоритетните сектори за развитие за Правителството на Република Молдова.

Всички тези постижения не биха били възможни без ИТ инфраструктурата и подпомагащата бизнес и правна среда. Например, Молдова има достъп до високоскоростен интернет, което я нарежда на шесто място по най-ниските разходи за фиксиран широколентов интернет, наслаждава се на 100% покритие на мобилната мрежа и заема шесто място в световен мащаб по достъпност на широколентов интернет.

На регионално ниво Молдова предлага най-привлекателните стимули за бизнеса, като едночасовия данък от 7% върху оборота в Молдовския иновационен и технологичен парк (MITP) – виртуален парк, който комбинира най-добрите практики на ЕС и опростява бюрократичните процедури. До момента той е привлякъл 1600 резидента – ИТ компании от 38 държави. Освен това, благодарение на платформата, предоставена от MITP – която бе удостоена с наградата “Глобален победител” през 2019 г., Молдова продължи да напредва по пътя на цифровизацията и е-управлението, поддържайки постоянен диалог относно взаимосвързаността за създаването на единно цифрово пространство и справянето с предизвикателствата, които предотвратяват широкото приемане на тези стратегии.

Тези ключови характеристики се допълват с възможности за дистанционна работа за служителите на резидентите на MITP, ИТ Visa за назначаване на талант извън Молдова, както и недавна одобрения пакет законодателни мерки “безконтактен бизнес”. Те намаляват тежестта и необходимостта от физическо присъствие. Всички тези и други инициативи представляват комплексна стратегия за развитие на ИТ сектора в Молдова и нейното превръщане в един от водещите технологични центрове в Централна и Източна Европа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !