Мислите, че новият коронавирус си отива? По всичко личи, че не

Offnews Последна промяна на 05 март 2021 в 08:38 6490 1

WHO warns coronavirus variants

Новият коронавирус продължава да доказва факта, че все още не е добре изучен, прогнозите се сбъдват с вероятност 50/50, а за осезаем спад на болните от COVID-19 можем само да мечтаем. Голямо е объркването и на вълните на разпространение на заразата - някои учени твърдят, че е преминал пика на третата вълна, други съобщават, че тя едва сега започва, а трети са на мнение, че скоро ще започне четвъртата вълна на разпространение на COVID-19.

Виждаме ефекта от разпространението на коронавируса: поради опасения за своето здраве хората масово започнаха да носят маски, да спазват социалната дистанция, като в резултат от всичко това започна да ни се струва, че SARS-CoV-2 най-после започна да отстъпва и държавите започнаха да отварят своите граници, да намаляват забраните, а се оказа, че коронавирусът съвсем не е изчезнал и започва поредната вълна на неговото разпространение.

В началото на тази седмица ръководителят на европейския отдел на Световната здравна организация Ханс Клуге потвърди този факт в своя Twitter акаунт: "Малко след понижаването броя на заболелите от COVID-19 през месец февруари, в нашия регион се появиха признаци за неговия ръст. Това става преди всичко в Централна и Източна Европа, както и на Балканите. Огънят още не е угаснал".

https://twitter.com/hans_kluge/status/1366811753284263942

Клуге отбеляза, че към 2-ри март 4 от 10-те държави с най-голям брой заболели от COVID-19 се намират на територията на Европа. Според него, не бива да се намаляват усилията за сдържане разпространението на заразата.

Защо става така? Швеция, Чехия, Германия, Испания, Финландия и редица други страни съобщават за ръст на броя на заразените и потвърждават, че новият коронавирус не възнамерява да отстъпва.

Германия

Германия взе решение да удължи ограничителните мерки минимум до 28 март, но в някои сфери все пак има намаление на карантинните мерки. В Германия броят на заразените се счита за "относително нисък", но доста по-висок от прогнозирания. Така например, в началото на февруари се очакваха 35 нови случая заразени с COVID-19 на седмица, на 100 000 души от населението. Това не стана - към днешен ден се наблюдават по 60 нови случая на седмица и това число въобще не намалява. Борят на заразените се счита за относително нисък понеже за Коледа бяха регистрирани 200 заразени на 100 000 души.

Великобритания

Във Великобритания нещата са по-зле, а правителството предлага нови методи за подпомагане на бизнеса, защото в противен случай икономиката ще рухне. А това ще струва изключително скъпо - еквивалента на над 90 милиарда щ. долара, които след две години, когато кризата отмине, ще трябва да бъдат върнати предимно чрез повишаване на данъците. Засега повишаване на данъците не се разглежда, но е очевидно, че тези мерки ще доведат до ръст на инфлацията, което допълнително ще натовари и така задъхващият се бизнес.

Финландия

Финландия в началото на този месец обяви извънредно положение на фона на големия ръст на заболелите от COVID-19. Огромно влияние оказаха новите щамове на SARS-CoV-2, които са много по-агресивни - през изтеклите две седмици във Финландия имаше рязък пик на заразените. Страната влезе в локдаун и прекрати почти всякаква дейност - децата на възраст над 13 години учат дистанционно, забранено е събирането на групи хора от над 6 души, по възможност се работи само отдалечено.

Швеция

Даже упоритата Швеция, която не въведе карантинни мерки и считаше, че образуването на социален имунитет може да стане по естествен начин, се подготвя за своя първи локдаун. В страната се наблюдава рязък ръст на заболелите от COVID-19. В Стокхолм само за една седмица броят на заболелите се увеличи почти два пъти - от 3225 на 6336, а медиците говорят за третата вълна на заразата. Болниците започнаха да не насмогват. Ваксинацията в Швеция вече започна, но ще е необходимо немалко време, докато се прояви нейния ефект.

Преди няколко часа главният епидемиолог на Швеция съобщи неприятната, но за мнозина очевидна прогноза: страната няма да може да избегне третата вълна и тя ще възникне каквото и да бъде сторено.

Опасността от новите щамове, ваксината, COVID-19 паспортите и статистиките

Подобна е ситуацията и в другите държави. Но е много по-лошо, когато става дума не за броя на заразените, а на починалите от COVID-19. Това е и причината към днешен ден вниманието да е приковано към Бразилия, която демонстрира печални рекорди, които се дължат на новия щам на коронавируса, който е по-заразен и способства за повторното заразяване на хората.

Всички считат ваксините за възможно избавление от тази болест. Но темповете на ваксиниране са недостатъчни, за да се спре заразата и това е актуално за целия свят, а не само за една страна.

Ваксинационните паспортите

Отново и отново се повдига въпроса за въвеждането на ваксинационните паспорти, които ще се дават на хората, които са преболедували от COVID-19 или са се ваксинирали и на теория може да се считат за безопасни. Някои експерти са на мнение, че това ще доведе до дискриминация и ограничения, както и разделянето на хората на условни категории. Но от друга страна COVID-19 паспортът може да се окаже по-добро решение,в сравнение със задължителното преминаване на PCR тест при посещаването на друга държава и дългите дни задължителна изолация.

Статистиката на коронавируса

Към 4-ти март тази година заболелите от COVID-19 са вече малко над 115 милиона. Починалите от тази болест са около 2,5 милиона души, а оздравелите - над 91 милиона. Най-много са починалите в САЩ - 531 хиляди. Следват Бразилия (259 хиляди) и Мексико (188 хиляди). В този тъжен рейтинг България е на 50-то място с 10 056 починали от COVID-19 към 5-ти март 2021 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2021 в 14:41

[…"> физическите характеристики на новия коронавирус SARS-CoV-2, които и до днес не са проучени, учените от MIT откриха, […">