Meta се подчини на ЕС и ще позволи самостоятелни профили в платформите си

Стоян Ненов Последна промяна на 23 януари 2024 в 14:52 940 0

Facebook Instagram

Снимка Alexander Shatov/Unsplash

Meta се подчини на ЕС и ще позволи самостоятелни профили в платформите си

Ако човек има личен профил в повече от една социална мрежа или услуга на Meta, например във Facebook и Instagram, то те биват свързвани от системата. Предимството е по-лесен обмен на данни между профилите, което от своя страна води до повече и по-прецизна персонализация и дава достъп до допълнителни практични функции.

Голямата полза обаче е за Meta. Свързването на профили позволява на компанията да събира повече и по-прецизни данни за онлайн рекламите си. Това обаче е в противоречие с новия Закон за цифровите пазари, който влиза в сила в началото на март т.г. Той въвежда нова класификация на онлайн услугите, като големите социални мрежи с много потребители попадат под специфични допълнителни изисквания.

За да се съобрази с тях, Meta ще направи малка, но важна промяна – потребителите в ЕС ще могат да разделят профилите си. Промяната ще влезе в сила „в следващите няколко седмици“, съобщава Ars technica.

Потребителите ще могат да влязат в настройките на Facebook или Instagram и да изберат да разделят двата си профила. Така те ще станат самостоятелни и повече няма да обменят информация помежду си.

Същото ще може да се направи и с профилите във Messenger, Marketplace и Gaming. Компанията обаче предупреждава, че това ще доведе и до ограничаване на част от функциите на услугите.

Отделянето на Marketplace например ще означава, че потребителят няма да може да използва Messenger, за да комуникира с продавачи и купувачи и ще трябва да разчита само на традиционен имейл. Разделянето на Facebook Gaming пък ще означава, че потребителят ще може да играе само игри за един човек и няма да има възможност да играе в мрежа с други геймъри.

Meta казва, че е отделила „значителни ресурси“, за да се увери, че изпълнява всички изисквания на закона във всеки регион. Компанията е направила голям международен екип от старши специалисти, които се грижат за това всички приложения и услуги да покриват регулациите.

Конкретно за Закона за цифровите пазари има множество допълнителни правила. ИТ гигантите бързат да ги изпълнят, тъй като глобите са значителни и могат да достигнат до 10% от световния им годишен оборот при първо провинение и до 20% при системните нарушители.

Остава и въпрос дали мярката ще е достатъчна за регулаторите. Според TechCrunch има риск ЕС да сметне, че заради премахването на част от функциите при разделянето на профилите, това може да бъде сметнато за натиск върху потребителите. Компанията може да отговори, че свързаността е нужна, за да работят услугите заедно, но пък дори това да е така, че биха могли да го правят и без да обменят данни различни от нужните само за изпълнение на конкретното действие.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !