Кой (да) плаща за Starlink в Украйна

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 17 октомври 2022 в 11:36 850 0

Starlink Terminal

Снимка Twitter

Starlink приемник

Сателитният интернет Starlink е може би най-голямата промяна на бойното поле в Украйна. Той предлага непрекъсната връзка на силите на Киев, която подпомага координацията, комуникацията и получаването на информация в реално време. При това в условия, в които всяка друга мрежова услуга не работи или може да бъде заглушена от руснаците.

Най-богатият човек на планетата към момента Илон Мъск осигури голямо количество приемници за нуждите на Украйна още в края на февруари – или първите дни на горещия конфликт. Тогава не стана ясно чие финансиране е – дали е дарителска инициатива на милиардера или част от военната помощ на САЩ. Логичното предположение е, че SpaceX (собственикът на Starlink) осигурява безвъзмездно терминалите, а месечните такси за свързаност се осигуряват от Вашингтон.

Ситуацията се оказва доста по-сложна, а разходите – значителни. Донякъде беше изненада, че Илон Мъск постави въпросът „кой ще плаща сметката в Украйна“ и предложи това да го прави правителството на САЩ. От друга страна, милиардерът си навлече гневът на украинските власти и поддръжниците на Киев. Засега Илон Мъск допълни, че ще плаща той за услугата, независимо от големите загуби.

Starlink „на кило“

Оказа се, че приемниците Starlink за Украйна са финансирани доста по-сложно и разностранно. Агенцията за международно развитие на САЩ е платила за част от тях, други са закупени от европейски правителства, сред които основно полското и някаква част е осигурена от самата компания. Редица НПО-та подпомагат за транспорта, инсталацията и част от месечните такси за услугата в някаква степен. При първата вълна на доставки, тази палитра от донори е осигурила около 15 млн. долара помощи.

Илон Мъск твърди, че са доставени 25 хил. приемника в Украйна. Това е пет пъти повече от първоначалната бройка от пет хиляди. Тук трябва да се вземе предвид, че част от тях са унищожени в рамките на бойните действия и това не е пълната бройка, която работи едновременно. Но цената на приемниците е само единия компонент в уравнението. Основният бизнес на Starlink е в предоставянето на свързаност, като услугата струва между 1000 и 4500 долара на месец. Украинците ползват най-скъпия абонамент, за да могат да извличат максимума от интернет капацитета, който компанията предлага.

Автоматичната сметка е, че месечните разходи за 25 хил. приемника достигат 112 млн. долара. Но предвид факта, че не всички от тях в момента работят в Украйна, прави общата сума малко по-малка. Според изчисления на CNN, общите месечни такси възлизат по-скоро на 75 млн. долара. Във всички случаи, това е един значителен разход, който за момента се поема основно от SpaceX на Илон Мъск. Проточването на войната вече девети месец само натрупва тези загуби за компанията.

Затруднената ситуация

Настоящото статукво в момента е изгодно за всички без SpaceX, които предоставят услугата. Но промяната му, може да доведе до катастрофални последици. Украинската армия разчита все по-силно на Starlink за осъществяването на комуникация между частите си, както и за достъп до редица онлайн услуги на бойното поле. Загубването на връзката, може да коства буквално човешки животи и/или загуби в бойна техника, като и двете стават все по-ценни в конфликта.

Американското правителство и различните НПО-та влязоха в инициативата, но сега не искат да поемат част от натрупващата се тежест по нея. От друга страна, нежеланието на Вашингтон за подпомагане на SpaceX, може да вкара клин в най-успешната и ефективна частна космическа компания и правителството на САЩ. При това в момент, в който NASA не може да изстреля нова тежка ракета вече повече от 15 години.

SpaceX също е изправен пред тежък избор - да трупа морални негативи или финансова загуба. Засега Илон Мъск избира второто – милиардерът обяви, че ще продължи да предоставя сателитна връзка в Украйна за сметка на компанията. Колко обаче може да продължи това, за момента не е ясно. Във всички случаи е добре да се намери компромисно решение, в което всички страни си поделят разходите за тази жизненоважна за армията на Киев услуга.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !