Кметът на Ню Йорк съди социални мрежи заради "психичното здраве на младежта"

Стоян Ненов Последна промяна на 15 февруари 2024 в 16:01 652 0

Eric Adams

Снимка Anthony Quintano/Wikimedia Commons

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс

Управата на град Ню Йорк даде под съд водещите социални мрежи с обвинение, че са отговорни за „националната криза с психичното здраве на младежта“. Делото е заведено в Калифорния и е срещу TikTok, Meta, Snap и YouTube, съобщава Axios.

Ищци са община Ню Йорк, департаментът по образование на Ню Йорк и здравните институции на града. Те обвиняват социалните мрежи в пренебрегване на рисковете за психичното здраве на младежите, както и за целенасочено манипулиране на техните навици и съзнание, за да ги пристрастят към платформите им.

Ню Йорк иска съдебен процес с жури, което да прецени дали да накаже компаниите с финансови санкции и да ги задължи да променят политиките си. Според Ню Йорк поведението на социалните мрежи води до сериозни разходи за града и оказва негативно влияние върху училищата, болниците и общностите. Кметът Ерик Адамс коментира, че тийнейджърите в града масово са отчаяни, втренчени в телефоните си и се справят зле в училище. Освен това заради пристрастеността им към социалните мрежи имат и лоши социални умения.

„Нашият град е основан на иновации и технологии, но много социални мрежи застрашават психичното здраве на нашите деца, промотират пристрастяване и окуражават опасно поведение… Затова предприемаме дръзки действия от името на милиони нюйоркчани, за да потърсим отговорност на тези компании за тяхната роля в тази криза“, коментира още Адамс.

Той казва, че делото е част от по-голям план, който има за цел да „оформи живота на нашите младежи, нашия град и нашето общество за годините напред“. Адамс не конкретизира какви още мерки и решения съдържа въпросният план.

Разбира се, компаниите не виждат нещата точно така. Техните отговори на иска са в сходен порядък.

„Искаме тийнейджърите да имат безопасни, подходящи за възрастта им онлайн изживявания и имаме над 30 инструмента и функции, които да подкрепят тях и техните родители. Прекарали сме над десетилетие в работа по тези проблеми и назначаваме хора, които са посветили кариерите си да защитават младите хора“, коментира говорител на Meta пред Axios.

„Осигуряването на безопасно, здравословно онлайн изживяване винаги е било сред основните цели на нашата работа. Сътрудничим си с младежки организации и такива за психичното здраве, както и с експерти, за да изграждаме услуги и правила, които дават на младите хора подходящи за възрастта изживявания и подходящи опции за контрол от страна на родителите. Обвиненията в делото просто не са верни“, казва говорител на Google.

„TikTok има водещи в индустрията мерки за защита на благосъстоянието на тийнейджърите, включително ограничения за съдържанието, контрол от страна на родителите, автоматичен 60-минутен дневен лимит за потребители под 18 години и други“, коментира говорител на TikTok.

„Snapchat целенасочено е разработена да бъде различна социална мрежа от традиционните, като има фокус върху това да помогне на потребителите да комуникират с близките си приятели. Snapchat се отваря директно към камера, вместо поток от съдържание, което да мотивира пасивно скролване и няма традиционни публични „харесвания“ или коментари. Винаги има какво още да се направи, но харесваме ролята, която Snapchat има в това да помага на близки приятели да поддържат връзка, да са щастливи и готови да посрещнат многото предизвикателства на пълнолетието“, отговаря Snap.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !