Ключовите разпространители на дезинформация в X/Twitter се оказаха възрастните жени

Стефан Николов Последна промяна на 04 юни 2024 в 18:18 543 1

Twitter

Снимка Claudio Schwarz/Unsplash

Ключовите разпространители на дезинформация в X/Twitter се оказаха възрастните жени

Ново проучване идентифицира малка група „суперразпространители“ на фалшиви материали в Twitter - те съставляват едва 0,3% от акаунтите в социалната мрежа, но разпространяват около 80% от линковете с дезинформация. Можеше да се очаква, че това са млади хора, които активно използват интернет, но не - оказа се, че най-много фалшификати разпространяват по-възрастните хора, при това обикновено жените.

Проучването се базира на набор от над 650 000 акаунта в Twitter, свързани с регистрацията за гласуване в САЩ - с помощта на пълните имена и информацията за местонахождението, която е свързана със средните демографски показатели на даден избирателен район. Изследователите първо са идентифицирали туитовете на потребителите с политическо съдържание с помощта на машинно обучение, а след това са проверили постовете им за линкове към сайтове от специалния списък с „източници на постоянна дезинформация“.

Резултатите в крайна сметка бяха публикувани с няколко уговорки - изследователите не могат да потвърдят дали въпросният избирател е имал пълен контрол (или изобщо някакъв контрол) върху акаунта си по време на изборния сезон, а точността на отделните истории на разпространените линкове не е проверена.

След това от тази популация те са идентифицирали 2 107 акаунта (около 0,3% от общия брой), отговорни за 80% от туитовете с препратки към източници на дезинформация - така наречените „суперразпространители“ на фалшиви новини.

В един средностатистически ден в Twitter по това време само 7% от споделените новини са съдържали линкове към сайтове, склонни да публикуват дезинформация. В крайна сметка на „суперразпространителите“ се пада по-голямата част от тях по две причини: първо, те са споделяли повече линкове към новини от всички останали (средно по 16 на ден), а също така е те много повече са разчитали на източници на фалшиви новини, които са съставлявали 18% от техните линкове.

Изследователите установиха, че над 5% от всички акаунти са следвали поне един суперразпространител, а техните туитове са получавали повече отговори, ретуитове и харесвания от останалите. По време на анализа те изчислиха също, че на суперразпространителите се падат около една четвърт от линковете към сайтове за дезинформация, на които са попадали типичните им последователи. За повече от 10% от абонатите им те са били единственият източник на фалшиви новини.

Тези супердистрибутори са предимно жени - 60%, а средната им възраст е 58 години. И макар че голяма част от предизборната дезинформация е била разпространена в предимно републиканските среди, само 64% от суперразпространителите са били регистрирани републиканци (почти 20% са били регистрирани демократи).

По-голямата част от активността на суперразпространителите е била проявена под формата на ретуити - около три четвърти от съдържанието.
Изданието Ars Technica допълва, че е направена проверка за ботове. Софтуерът, използван за идентифициране на ботове, не намира нищо необичайно за повечето от тях и дейността им не може да бъде разграничена от останалата част от потребителите. Те не публикуват в необичайно време и техните публикации са сходни с тези на другите потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

1

4I4ATA

05.06 2024 в 17:31

Нормално - дърти изкуфели пенсии, открили интернета едва преди няколко години като са им подарили смартфони, вярват на всякакви глупости и ги разпространяват, бг фейсбук е същата работа...