Как WordPress достигна 43% от всички уебсайтове в света

Мария Иванова Последна промяна на 11 юли 2022 в 20:58 3061 0

WordPress Logo

Снимка Pixabay

WordPress Logo

Ако в наши дни си зададем въпроса кои са най-популярните интернет платформи, вероятно веднага ще изредим имената на няколко социални мрежи, търсачки и онлайн магазини. Възможно е да не се сетим веднага за системата за изработка на уебсайтове WordPress. А не би трябвало, тъй като днес тя има огромно влияние в интернет.

За незапознатите, това е безплатна, отворена система за изработка и управление на уебсайтове, която е категоричен лидер при този тип платформи. По данни на W3Techs.com, WordPress заема 64.2% от всички CMS (Content Management System) активни инсталации за юни 2022 г. Месечният отчет на компанията показва още, че платформата се използва от 43% от всички уебсайтове в света.

За сравнение, на второ място за месец юни е Shopify, която представлява едва 6.3% от пазара. Wix, Squarespace и Joomla допълват челната петица с по-малко от 3.5% пазарен дял за всяка платформа.

Лесна и бърза работа

Създадена преди 19 години като система за изработка на блогове и управление на съдържание в уеб, WordPress остава напълно безплатна, с отворен код и свободна за използване, под лиценза GPL (General Public License). Това постепенно я превръща в едно от най-предпочитаните отворени CMS решения в световен мащаб, което днес вече не се използва само от блогъри и малки бизнеси. А на него са изградени големи и разпознаваеми проекти като списания Time, The New Yorker, сайтовете TechCrunch.com, Variety и много други.

През годините пазарният дял на WordPress продължава да расте и това се дължи преди всичко на лесната ѝ инсталация и употреба, както и на отворения ѝ код, който е предпоставка за по-бързото откриване на бъгове и създаването на по-сигурни и богати функционалности. Друг важен двигaтeл нa cкopoшния pacтeж нa платформата е свързан и с факта, чe мнoгo пoтpeбитeли и фиpми cъздaдoxa нoви yeбcaйтoвe пo вpeмe нa пaндeмиятa oт кopoнaвиpyc. Много от тях не разполагаха с голям бюджет и WordPress се оказа най-лесното и достъпно решение.

Предимствата на отворените технологии

Не е пресилено да кажем, че отворените технологии като WordPress, Apache, Firefox, LibreOffice и др. движат дигиталния свят в наши дни. В повечето случаи те са с напълно свободен достъп до своя код. Това означава, че всеки може да го види, в някои случаи да го променя, подобрява и използва както намери за добре. Този тип програми често са безплатни и се разпространяват свободно, за разлика от софтуера със затворен изходен код. В добавка, те са по-надеждни, тъй като хиляди независими програмисти ги тестват и усъвършенстват непрекъснато.

WordPress, разбира се, не е единствената безплатна отворена платформа за създаване на сайтове и управление на съдържание в интернет. Такива са също Joomla, Drupal, както и някои решения за изграждане на онлайн магазини като OpenCart и PrestaShop например. Просто WordPress се наложи, като най-достъпна и лесна за работа, дори за неспециализирани потребители.

Богата екосистема с плъгини и теми

Друго ключово предимство на тази платформа е нейната богата екосистема, която включва стотици хиляди плъгини и теми. Тя се заражда още през 2010 г., когато за да гарантира независимостта на платформата от бизнес интереси, разработчикът ѝ Мат Муленвег прехвърля правата върху отворената платформа на WordPress Foundation. Това е организация с идеална цел, която развива платформата като достъпен безплатен инструмент, свободен за ползване от всеки човек по света.

Така през годините около WordPress се оформя екосистема от плъгини и теми, които лесно могат да бъдат инсталирани към даден проект, добавяйки промени във визията му или полезни функционалности. Те могат да реализират интеграция със социални мрежи, добавяне на инфографики и други интерактивни дейности по сайта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !