Инвестициите за иновации спадат в България, сочи нов доклад

Стоян Ненов Последна промяна на 08 юли 2023 в 12:28 292 0

European Innovation Scoreboard 2023

Снимка European Commission

Инвестициите за иновации спадат в България, сочи нов доклад

Европейската комисия (ЕК) публикува редовния си доклад, който оценява степента на развитието на страните-членки от гледна точка на иновации и инвестиции. От Брюксел споделят, че повечето страни-членки постепенно подобряват усилията си.

Едва 11 страни-членки се представят над средното за Европейския съюз (ЕС). Може би без изненада, най-слаби са резултатите на Румъния и България. Северните ни съседи може и да са последни, но все пак отчитат подобрение, докато България е сред малкото страни, които имат понижение. Освен това страната е единствената с понижение от тези, които са под средното за ЕС ниво.

Докладът сравнява представянето на страните през 2023 г. спрямо 2016 г. От тогава досега, ЕС е подобрил нивото си на иновации средно с 8.5%. Най-добри постижения имат Кипър, Естония, Гърция и Чехия – всяка е увеличила показателите си с поне 20% или повече. Докладът отчита индикатори като иновации в бизнес процеси, принос към международни научни публикации, човешки ресурси в науката и технологиите, рискови инвестиции.

ЕК казва, че когато се гледа представянето само между 2022 г. и 2023 г. Чехия, България и Полша, имат най-голямо повишение – с поне 5%. В по-дълга перспектива обаче, картината не е толкова добра.

България се оказва с 46.7% резултат от средното за ЕС. Скоростта на растеж е по-ниска от средното за ЕС и съответно разликата се увеличава.

Страната се представя „сравнително добре“ в износа на услуги, свързани със знание, технологии за околната среда, подадени заявки за дизайн и търговски марки. Като „сравнително“ слаби места са посочени възможности за работа в сферата на науката и технологиите, разходи за иновации спрямо един служител, подкрепа на правителството за бизнес проучвания и разработки, продуктивност, дългосрочно обучение.

От 2016 г. досега най-добре се представят иновациите с нови продукти, увеличените партньорства между малкия и средния бизнес с сферата на иновациите и иноватори на бизнес процеси. Сериозен спад има при иначе силни страни като подадени заявки за регистрация на дизайни, технологии за околната среда и разходи за иновации извън проучванията и разработките.

ЕК отчита, че от 2016 г. до 2023 г. има 48,3 пункта понижение при технологиите за околна среда. С 25.4 пункта пада и качеството на въздуха. С 11.8 точки се увеличава продуктивното използване на ресурси.

Спад от 4.8 точки има и при човешките ресурси. Най-голям е при докторантите – с 11.4 пункта по-малко. Дигитализацията се представя добре и се подобрява с 12.3 пункта. Навлизането на широколентов интернет се е подобрило с 24.2 пункта и е близо до средното за ЕС.

От всички анализирани критерии, които са над 40, страната е близко до средното за ЕС в 6 категории – навлизане на широколентов интернет достъп, процент ИТ специалисти, които работят по професията си, иноватори в малкия и средния бизнес, интелектуални активи, износ на услуги със знание и технологии за околната среда.

Страната е над средното за ЕС само в два критерия – подадени заявки за търговски марки, които дори се увеличават с 21.7 пункта и заявки за регистрация на дизайн и продукти, които обаче спадат с 54.7 пункта спрямо 2016 г. Във всички останали категории страната е под средното за ЕС.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !