Интернет вече принадлежи на изкуствения интелект на Google

Технологичният гигант актуализира политиката си за поверителност, разрешавайки използването на публични данни за обучение на AI

Мария Иванова Последна промяна на 07 юли 2023 в 13:35 338 0

Google Palm AI model

Снимка Google

Интернет вече принадлежи на изкуствения интелект на Google

Google вече може да използва публични данни за обучение и създаване на продукти с изкуствен интелект (AI). Това става ясно от нови промени в политиката за поверителност на технологичния гигант.

С промяната в политиката си, компанията информира своите потребители и изрично посочва, че всичко, което те публикуват публично онлайн, може да бъде използвано за обучение на Bard, неговите бъдещи версии и всеки друг продукт с генеративен изкуствен интелект, който компанията разработва.

Новата коригирана политика, която е в сила от 1 юли, гласи: "Google използва информация, за да подобрява услугите си и да разработва нови продукти и технологии, които са от полза за нашите потребители и обществото. Например, използваме публично достъпна информация, за да помогнем за обучението на моделите за изкуствен интелект и за създаването на продукти като Google Translate, Bard и други Cloud AI възможности."

В предишната политика на Google се споменаваше, че данните ще бъдат използвани за "езикови модели", а не за "модели за изкуствен интелект". Освен това се посочваше само Google Translate, докато в новата се появяват Bard и Cloud AI решения.

Това е необичайна клауза за политика на поверителност. Обикновено тези политики описват начините, по които даден бизнес използва информацията, която потребителите публикуват в собствените услуги на компанията.

Като потребители можем спокойно да предположим, че всичко, което публикуваме с помощта на продукт на Google (търсачка, Gmail, YouTube), ще бъде запазено и използвано от компанията по един или друг начин. Сегашната формулировка обаче гласи, че гигантът ще използва публично достъпна информация, за да обучава своя изкуствен интелект, което може да се тълкува като всичко, публикувано в интернет.

Актуализацията на политиката за поверителност на Google идва малко след като OpenAI, разработчикът на популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, беше обвинен с колективен иск в Калифорния за предполагаемото извличане на лична информация от потребителите.

В иска се твърди, че компанията е използвала данни от милиони коментари в социални медии, блогове, Wikipedia и друга лична информация на потребителите, за да обучи ChatGPT, без предварително да получи съгласие за това. Заключението по делото гласи, че по този начин са били нарушени авторските права и правото на неприкосновеност на личния живот на милиони потребители в интернет.
Междувременно платформи като Reddit и Twitter изключиха свободния достъп до своите API, които позволяваха на други лица да изтеглят големи масиви от постове и потенциално да събират съдържанието им за обучение на AI.

Все повече стават критиките към компаниите, използващи информация, публикувана онлайн, за обучение на техните големи езикови модели. В бъдеще вероятно ще станем свидетели на множество подобни съдебни дела, тъй като разработките на продукти с генеративен изкуствен интелект се увеличават.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !