Холивуд иска Reddit да предава потребители, които обсъждат пиратски филми

Стоян Ненов Последна промяна на 16 януари 2024 в 12:00 824 0

Reddit

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Филмовите студиа изискват IP адресите на тези юзъри, които коментират нелегално съдържание в популярната платформа

Покрай нарояването на все повече стрийминг услуги се наблюдава и възход на „пиратстването“ на филми. Причината е логична – многото платформи са непосилни за бюджета на повечето хора, но пък гладът им за съдържание остава все така висок.

Затова и филмовите студиа напоследък започват да правят повече опити за затягане на контрола. Това включва не само повишено внимание към торент тракерите и другите платформи за споделяне на съдържание. През 2023 г. и Reddit отчита няколко получени заявки от филмови студиа, които изглеждат по-особени. А именно – платформата да предаде IP адресите на потребители, които са дискутирали пиратстване на филми, съобщава Ars technica.

Досега са направени два опита за изискване на информация за юзъри на платформата в три отделни заявки. И трите са отказани от Reddit, а след това и от съда. Те обхващат общо 133 потребителя на платформата.

Студиата искат имена, имейл адреси, IP адреси и друга налична информация за въпросните профили. Първите две дела са отхвърлени от съда с аргумента, че данните им са защитени от Първата поправка на американската Конституция. Съдът отбелязва, че тази поправка не дава абсолютна защита, но в случая студиата не са дали достатъчно аргументи за необходимостта от тази информация.

Третото искане е по-сложно. То е по дело срещу интернет доставчика RCN, който според няколко студиа не прави достатъчно, за да предотврати тегленето на пиратско съдържание. Според американския закон, интернет доставчиците трябва да прекратят достъпа на системни нарушители „при подходящи условия“. Проблемът е, че законът не описва какви са тези условия и така всеки може да ги тълкува както иска.

Студиата казват, че не искат да предприемат действия срещу потребителите, а само събират информация като доказателство за делото срещу RCN. Според съда обаче остава неясно как толкова подробна информация ще е от значение и затова отказва достъп до нея. В третата заявка дори се искат само IP адреси, но не и други данни, които може да идентифицират потребители.

В искането не е посочено и какво точно са обсъждали потребителите. Дали само са казвали, че са изтеглили пиратско съдържание или са споделяли линкове към такова. Проверка на Ars technica в директорията на доставчика Frontier например показват, че потребители са казвали, че са теглили от торенти и не са получавали предупреждения от доставчика. Друг пък споделя, че е получил 44, но достъпът му така и не бил спрян.

Студиата вече имаха и други подобни опити да потърсят отговорност от интернет доставчици. Тези срещу Frontier и Grande вече бяха отхвърлени или оттеглени. Това срещу RCN е в начална фаза на събиране на доказателства, като срокът е до 13-ти юни. Не се очаква студиата да успеят да убедят съда да разреши споделянето на данни на потребители. Затова те ще трябва да предприемат друга стратегия за подготвяне на доказателствата си, че въпросните доставчици не спазват правилата, без това да създава прецеденти за крайните потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !