Хапчетата срещу COVID-19 могат да доведат до опасни мутации, предупреждава водещ вирусолог

Offnews Последна промяна на 19 ноември 2021 в 09:00 2291 0

A prominent virologist warns COVID-19 pill could unleash dangerous mutants

Хапчетата молнупиравир са перорален антивирусен лекарствен препарат, който понякога се изписва за лекуването на COVID-19. Той е създаден на базата на експериментално противовирусно лекарство, което преди това е използвано за лекуване на грип. Лекарственият препарат действа чрез предотвратяване размножаването РНК на вируса или неговата репликация. За тази цел това лекарство прави промени във вирусния геном. В резултат от това той се замърсява с мутации дотолкова много, че спира да се самовъзпроизвежда. Клиничните тестове показаха, че своевременното приемане на това лекарство при ранен стадий на заболяване от COVID-19 намалява риска от хоспитализация и летален изход с 50%.

На пръв поглед, намаляването на смъртността с цели 50% е едно отлично постижение в борбата с новия коронавирус. Но далеч не всички медицински експерти са оптимисти относно този лекарствен препарат. Водещият вирусолог Уйлям Хазелтин, който доскоро работеше в Харвардския университет университет и е известен преди всичко със своята работа върху ХИВ, както и с големия си принос в проекта за генома на човека е на мнение, че способността на този лекарствен препарат да предизвиква мутации може да доведе до нарушения в генетичния материал на пациента. В резултат от това може да се развие рак, както и най-различни странични генетични дефекти.

Страничните ефекти от въздействието на молнупиравир - каква всъщност е опасността?

Според мнението на някои вирусолози, вероятността от възникването на мутации в генетичния материал на пациента не е единствената потенциална опасност от използването на молнупиравир. Този лекарствен препарат може да стимулира появата на нови вирусни щамове, които са дори и по-опасни от новия Делта щам.

"Вие започвате да използвате лекарство, което е мощен мутаген, като в същото време ние сме дълбоко обезпокоени от появата на нови варианти на вирусите. Не мога да си представя да бъде направено нещо по-опасно" - заяви вирусологът Уилям Хазелтин.

Експертът отбеляза, че пациентите често пъти не се доизлекуват напълно чрез антибиотиците и другите лекарства, които са им изписани. Те престават да ги приемат, когато състоянието им се подобри. Само че ако престанат да приемат молнупиравир, мутиралите, но неунищожени докрай вируси могат да започнат да се разпространяват сред другите хора.

"Ако аз бих решил да създам нов и по-опасен вирус, бих направил именно това - бих дал на заразените с COVID-19 субклинична доза молнупиравир" - пише още в своя блог Уйлям Хазелтин.

Безпокойството на медицински експерт не е безпочвено. Изследванията, публикувани в списание Journal of Virology, потвърждават, че коронавирусите могат да оцелеят с мутациите, предизвикани от използването на молнупиравир. Марк Денисън със своя екип от вирусолози от университета Вандербилт, са подлагали различни типове коронавируси на сублетални дози от препарата EIDD-1931.

В резултат от тези изследвания стана ясно, че в популациите на два различни коронавируса - вирусът на хепатит А при мишките и вирусът, предизвикваш респираторния синдром, 30 цикъла от лечението с това лекарство са довели до възникването на 162 различни мутации, които не са унищожили вирусите. Наистина, повечето от мутациите окончателно са повредили вируса и са забавили неговото развитие. Но има и оцелели.

Равиндра Гупта, който е микробиолог от Кеймбриджкия университет предупреждава, че мутиралите вируси е напълно възможно да имат по-големи шансове да оцелеят и да се разпространят сред хората, приемали молнупиравир. Именно тези хора с най-голяма вероятност ще започнат да приемат молнупиравир, понеже ваксините са по-малко ефективни при пациентите с отслабен имунитет.

Трябва ли да се откажем от използването на молнупиравир?

Компанията производител на този лекарствен препарат специално подчертава, че клиничните тестове с използването на молнупиравир не са показали каквито и да било признаци, че хората приемали този лекарствен препарат, генерират вируси с нови опасни мутации. Ръководството на компанията допълва, че при всички пациенти, които са преминали петдневен курс на лечение с молнупиравир липсват каквито и да било инфекциозни вируси, като изобщо не може да става дума за опасни мутирали варианти. Мутациите по принцип възникват по случаен път, а не в точно определените участъци на РНК, които могат да доведат до по-голяма издръжливост на вируса и да го направят по-опасен.

Редица вирусолози са на мнение, че мутациите, предизвикани от използването на молнупиравир, водят до появата на вируси, които не са опасни за човешкия организъм и не са способни да се прехвърлят от човек към човек, както прави оригиналния вариант. Въпреки това, според редица експерти, допълнителни изследвания на тази тема съвсем не са излишни.

"Изобщо не считам, че можем да се откажем от животоспасяващо лекарство заради риска какво би могло да стане, като всъщност това може никога да не стане" - каза Арис Кацуракис, експерт по вирусна еволюция от Оксфордския университет.

В крайна сметка, тази заплаха от използването на въпросния лекарствен препарат е само хипотетична. Но различните медицински експерти са все по-внимателни към него. Така например, в САЩ молнупиравир се изписва на пациентите само в изключителни и екстрени ситуации. Предстоят нови изследвания.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !