Google спира да прави резервни копия на целия интернет

Стоян Ненов Последна промяна на 05 февруари 2024 в 17:00 675 0

The Wayback Machine

Снимка The Wayback Machine

The Internet Archive aka The Wayback Machine остава като алтернатива

Търсачката на Google има много ползи, като една от тях, е че в продължение на години поддържаше резервни копия на интернет страниците, които е сканирала. Сега обаче това ще се промени и компанията дори ще премахне вече събраните копия, съобщава Engadget.

Процесът беше известен като „кеширане“ на страниците. Google има ботове, които обикалят интернет страниците и сканират съдържанието и елементите им. Практически почти от самото началото на създаването си, кеширането се използва и като своеобразно резервно копие на целия интернет.

Кешираните страници бяха достъпни през резултатите на търсачката. Бутонът Cached даваше възможност да се проверят сканираните страници във вида, в който Google ги е заварил. Понякога можеше да се отиде дори по-назад във времето и да се види еволюцията на дадена страница, материал и т.н. Също така се използваше и като своеобразен източник за проверка дали и как дадена информация е била модифицирана. Те се използваха и за SEO – оптимизация на страниците за търсачките, като средство за сравнение и тест.

Напоследък обаче бутонът с достъп до кешираните версии на резултатите ставаше се по-скрит. Първо беше преместен в карето за допълнителна информация. След това се появяваше сякаш избирателно. А от известно време, изобщо го няма.

Това предизвика въпроси на потребители в социалната мрежа. В крайна сметка, Google реши да отговори. „Да, функцията е премахната. Знам, тъжно е. И аз съм тъжен. Това е една от най-старите ни функции“, обяви Дани Съливан, служител на Google през публикация в Х.

Причината е, според интернет гиганта кеширането вече не е необходимо. Съливан казва, че функцията е била направена, за да може да помогне на хората да видят дадена страница във времената, когато връзката с интернет беше доста по-слаба и нестабилна. Тогава незареждането на страниците беше редовно събитие и кеширането е давало възможност на хората да получат достъп до сайта, макар и в „орязан“ вид. Според Google ситуацията вече е много по-добра, качеството на връзките е значително повишено и кеширането просто не е необходимо.

Така очевидната алтернатива остава The Internet Archive (позната и като The Wayback Machine). Това обаче е неправителствена организация, която се финансира от дарения, за да поддържа архив на Интернет. Освен това честотата на сканиране на страниците е много по-разредена. Съливан казва, че не е лоша идея линкове от The Internet Archive да се добавят към резултатите на търсачката, за да може да се проследява историята и развитието на дадена страница.

„Не мога да го обещая. Трябва да говорим с тях, да видим какво ще се случи и това зависи от хора далеч от мен. Но мисля, че ще си струва“, коментира Съливан. В последствие допълва, че това е само негова идея и за момента не са водени разговори за подобна екстра.

Търсачката на Microsoft – Bing, също има свое кеширане. Засега то продължава да е достъпно през резултатите. Microsoft не е коментирала дали също планира да спре функцията.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !