ЕС започна разследване на социалната мрежа Х заради дезинформацията

Стоян Ненов Последна промяна на 15 октомври 2023 в 11:55 571 0

X Twitter

Снимка Kelly Sikkema/Unsplash

ЕС започна разследване на Х заради дезинформацията

Няколко дни след като Европейският съюз и в частност еврокомисар Тиери Бретон изпрати писмо до Илон Мъск и социалната мрежа Х с предупреждение за евентуално разследване, то вече е факт. ЕС обяви, че е започнал официална проверка на Х, съобщава Financial Times.

Това е и първото официално разследване, което се извършва под регулациите на Закона за дигитални услуги, който влезе в сила в ЕС от август т.г. Той предвижда по-строги изисквания и съответно по-сериозни санкции за нарушителите, когато те са класифицирани като големи платформи. А Х е именно такава.

Повод за разследването е недоволство от страна на ЕК по отношение на действията на Х спрямо битката с дезинформацията, която се разпространява в рамките на платформата. Темата стана особено актуална след резкия скок на фалшиви новини на фона войната между Израел и „Хамас“.

През последните дни има голям наплив на публикации и клипове, които твърдят, че са от зоната на конфликта, но в последствие се оказват от съвсем други събития в други държави и преди години. Някои клипове дори са от видеоигри, но с нарочно понижено качество, за да не си личи от пръв поглед.

Затова Тиери Бретон изпрати отворено писмо до Мъск във вторник и призова милиардера да покаже нагледно какво прави компанията, за да се пребори с проблема. Той поиска от Х по-бързи и адекватни действия за премахването на проблемното съдържание, особено, когато е подаден сигнал от потребител или компания. Бретон заяви, че има и сигнали, че в Х продължава циркулацията на „потенциално нелегално съдържание“ дори и след като релевантните служби са подали сигнал към компанията.

Еврокомисарят даде срок от 24часа на Мъск и Х, за да дадат отговор на поставените въпроси и притеснения. Той предупреди, че може да има и официално разследване.

Изпълнителният директор на Х Линда Якарино отговори също с отворено писмо.Тя заяви, че е направен екип, който да помогне за формиране на по-добра реакция от страна на компанията. Социалната мрежа твърди, че премахва десетки хиляди публикации и стотици профили, които са свързани с терористични групи, насилие или екстремизъм. Якарино заяви, че компанията съдейства и на институциите, когато получи сигнал. Х обяви допълнително, че е отчел над 50 млн. публикации в рамките само на последните два дни, които са по темата с атаките от уикенда.

Тези обяснения изглежда не са били достатъчни за Европейската комисия. Тя е започнала официално разследване на Х, като този път то ще се движи по ускорена процедура. Така компанията има срок до 18-ти октомври да отговори на въпросите за активирания протокол на Х за реакции в кризисни ситуации. Отделно компанията има срок до 31-ви октомври т.г. да отговори на останалите въпроси. Законът за дигиталните услуги предвижда глоби до 6% от световния годишен оборот, както и задължаване на нарушителя да изпълни конкретни действия. ЕК изпрати предупреждения и до TikTok и Meta, които също са заплашени с разследвания, ако не дадат задоволителни отговори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !