ЕС не може да стигне до консенсус за регулирането на AI

Павлин Луканов Последна промяна на 24 октомври 2023 в 15:25 594 0

AI

Снимка Европейски парламент/AI генерирано изображение

ЕС не може да стигне до консенсус за регулирането на AI

Европейският съюз (ЕС) постоянно въвежда нови регулации, включително и в много сфери от технологичния сектор, който традиционно се развива по-бързо от законодателството. Разбира се една от най-горещите теми е тази с изкуствения интелект (AI), като ЕС работи активно за регулиране на тази област, която може да има много ползи, но и някои негативи разбира се.

В този ред на мисли, европейските законодатели все още не са постигнали консенсус относно няколко аспекта на правилата за регулиране на технологиите и решенията с изкуствен интелект. По данни от запознати източници, цитирани от Reuters това означава, че финално решение за законодателната инициатива може да има най-рано през декември.

Правилата за сектора с изкуствен интелект трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент (ЕП) и страните членки на Европейския съюз. Досега са били проведени три триалога, в които законопроектът е дискутиран между ЕП и страните членки, като целта е изглаждане на финалната версия. Четвърта такава среща се провежда днес, след като законодателите са провели преговори относно основните модели и високорисковите AI системи.

Основополагащите модели, като ChatGPT на OpenAI, са системи с изкуствен интелект, които са обучени на големи набори от данни и имат възможност да научават нови данни и да извършват разнообразие от задачи. Испания, която в момента е председател на Съвета на ЕС, се опитва да постигне споразумение и предлага компромиси в опит да ускори процеса.

Тези компромиси включват подход на нива за регулиране на основополагащите модели с над 45 млн. потребители. Предвиждат се също така допълнителни изисквания към много способни основополагащи модели (VCFM), включително чести проверки за откриване на потенциални уязвимости. Опонентите на подобно предложение посочват, че по-малките платформи също могат да бъдат много опасни.

От Председателството са се консултирали с други страни от ЕС за потенциалните компромиси, но финалното споразумение едва ли ще бъде постигнато преди петия триалог през декември. Невъзможността за постигане на споразумение може да отложи приемането на регулациите за началото на идната година, или дори за след това, тъй като през юни има избори за ЕП.

Припомняме, че ЕС започна работата си по законопроект за AI през 2012 г. Вече има и одобрение от страна на ЕП върху работна рамка, включително и за правила за използване на лицево разпознаване, биометрично проследяване и AI приложения. Инструментите с AI ще бъдат класифицирани според нивото на риск, от ниско до неприемливо.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !