ЕС и САЩ сключиха споразумения за личните данни и онлайн платформите

Стоян Ненов Последна промяна на 11 юли 2023 в 14:33 353 0

EU Flags

Снимка Christian Lue/Unsplash

ЕС и САЩ сключиха споразумения за личните данни и онлайн платформите

Европейският съюз е одобрил новата Трансатлантическа сделка за данните със САЩ, съобщава Bloomberg. Това е третият опит за постигане на сделка, която ще е от значение за онлайн платформите и преноса и обработка на лични данни между САЩ и ЕС.

Дори и този опит обаче може да не е успешен. Споразумението е критикувано от някои правозащитни организации. Една от тях, noyb, вече обяви, че ще го обжалва в съда, което отново рискува неговото влизане в сила.

Според Европейската комисия (ЕК), сделката ще гарантира защита на личните данни на гражданите на ЕС. Определени данни ще могат да бъдат пренасяни на територията на САЩ от онлайн платформите. Това обаче ще става при конкретни условия. Сделката позволява и на други компании да работят по-лесно са данни на европейци. Например клауд услуги, банкови системи и др.

Споразумението предвижда и ограничения за американските разузнавателни институции. Те ще имат по-малък достъп до данни на европейци, което ще става при конкретна необходимост и пропорция, т.е. само релевантна към даден казус информация. Също така САЩ създават съдебна институция, която ще приема жалби от европейци за техните лични данни и ще отсъжда дали са основателни или не.

Американският президент Джо Байдън приветства сделката. Той обяви, че тя отазява общите усилия за защита на данните.

„Днес предприемаме важна стъпка, за да вдъхнем доверие на гражданите, че техните данни са в безопасност, да задълбочим икономическите си връзки между ЕС и САЩ и в същото време да потвърдим нашите споделени ценности“, казва председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Сега остава и Европейският съд да потвърди сделката след обжалванията. Съдът вече анулира предишните две споразумения. Според критици и новата сделка не дава адекватни защити на европейците.

„Ще ни трябват промени в законодателството на САЩ за наблюдение, за да работи това – а ние просто ги нямаме. Има дори части, които са по-лоши от преди, така например целите за масово наблюдение сега включват изменението на климата и международната здравна криза“, коментира Макс Шремс от noyb пред Politico.

Разбира се, не всички мислят така. „Тази нова рамка е съществено различна от предишната. Когато решават дали и до каква степен разузнавателните агенции на САЩ трябва да имат достъп до данни, от тях ще се изисква да балансират същите фактори като тези, изисквани от съдебната практика на Съда на ЕС“, казва комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Сделката е приветствана от ИТ гигантите, които смятат, че ще имат по-голяма яснота какво да правят и ще се намали рискът от проверки и глоби. „Приветстваме новата рамка за поверителност на данните, която ще защити стоките и услугите, на които разчитат хората и фирмите от двете страни на Атлантика“, каза Ник Клег, президент на Meta за глобалните въпроси.

Споразумението има одобрението на Европейския борд за защита на данните. Европейският парламент обаче е против заради някои текстове в нея. Споразумението обаче може да влезе в сила и без одобрение от Европейския парламент. 24 страни-членки вече са го подкрепили, а три са се въздържали.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !