ЕК ще съди България заради Търговския регистър

Offnews Последна промяна на 16 юли 2021 в 14:56 5312 0

European Commission

Европейската комисия (ЕК) предяви иск срещу България пред съда на Европейския съюз (ЕС). Причината за това е, че националният ни търговски регистър не е свързан със системата, в която участват всички търговски регистри от ЕС.

България е трябвало да направи това до юни 2017 година. С 4-годишното си закъснение страната ни нарушава важна европейска директива, а несвързаността на българския търговски регистър с европейската система затруднява достъпа на всички граждани и дружества на страните-членки до информация за български дружества.

През годините Комисията многократно е приканвала станата ни към действие, а в началото на юли миналата година е изпратила и официално уведомително писмо за неспазения срок. След като не е получила удовлетворяващ отговор, през февруари тази година ЕК е изпратила и т.нар. мотивирано становище, на което България също не е отговорила удовлетворително.

Подобна процедура е имало и срещу Франция и Ирландия, но те са предприели задоволителни мерки и Комисията е прекратила производствата срещу двете страни.

От правосъдното министерство посочват, че през юни тази година служебният министър проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите действия за преодоляване на натрупаното закъснение.

Заявяват също, че от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. Както и че при успешно завършване на тези дейности това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !