Дела срещу Google и Twitter може да променят начина по който публикуваме онлайн

Стоян Ненов Последна промяна на 22 февруари 2023 в 11:12 723 0

Social Apps

Снимка Adem Ay/Unsplash

Дела срещу Google и Twitter може да променят публикуването онлайн

„Бъдещето на онлайн речта е в ръцете на американския Върховен съд“. Така започва публикация на CNET по повод предстоящи две важни дела, които започват тази седмица в САЩ.

Те са срещу Google, Twitter и Facebook, като изходът от тях може да има последици за това как платформите ще се справят с онлайн публикациите на своите потребители. Първите изслушвания са във вторник и сряда. И двата иска са заведени от роднини на хора, които са загинали в терористични атаки. Обвинението към ИТ гигантите е, че техните платформи трябва да са отговорни за опасното съдържание, което се публикува и разпространява чрез тях.

Компаниите са против подобни идеи. В момента те са защитени от Секция 230 в американския Закон за приличие в комуникациите. Това е стар закон на 27 години, който според неговите противници е създаден за телефони и идеята е да не могат телефонните компании да бъдат съдени за това какво са си казали хората в телефонен разговор. Секция 230 обаче се прилага и към модерните методи за комуникация и практически защитава всички платформи от това да бъдат държани отговорни за съдържанието, което се споделя в тях и чрез тях.

Освен това спорове има и за самите алгоритми на ИТ компаниите. Именно те подбират какво съдържание да се разпространява повече или по-малко. Постигането на баланс между свобода на словото и ограничаване на реч на омразата е много трудно. Особено като се има предвид, че често контекстът е от решаващо значение дали дадено изказване е отрицателен коментар или призив към насилие и омраза.

Темата разделя и политиците. Американският президент Джо Байдън например подкрепя промени в Секция 230 и обновяването на закона спрямо сегашните условия. Други пък смятат, че защитата и в момента е адекватна и отговорността какво говори един човек не трябва да се прехвърля към инструмента, който е използвал.

Някои анализатори и експерти предупреждават, че всякакви промени в Секция 230 може да имат последици не за ИТ компаниите, а за хората. „Ако Висшият съд реши, че има риск и въведе ограничения, те ще са за всички нас. Компаниите може да ограничат кой какво може да публикува или просто да премахнат всякакво генерирано от потребителя съдържание“, предупреждава професорът по право Ерик Голдман.

Подобни предупреждения са отправяли и самите компании. „Изменения на Секция 230 може радикално да изменят начина, по който американците използват интернет. Може да се получи наложен избор между прекалено строго регулирани сайтове или страници, които са заляти от съмнително съдържание“, предупреждава Google.

Reddit, Yelp, Microsoft, Meta и други компании също са изпращали свои становища по темата дори и да не са част от делата. Те смятат, че въвеждане на отговорност за компаниите да управляват разпространението на съдържанието ще доведе именно до един от три варианта – платформи, които строго контролират всяка фраза, сайтове, които приемат, че всичко е равно и не контролират нищо или просто закриване на всякакво съдържание.

Делата във Висшия съд сега започват. Очаква се все пак съдът да вземе решение по тях в рамките на тази година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !