Британската полиция пускала фалшиви сигнали в Waze

Стоян Ненов Последна промяна на 31 август 2022 в 16:31 1792 0

Waze

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Waze

Приложението Waze е известно със своята практична и навременна информация за шофьорите. Чрез него те могат практически в реално време да си изпращат и получават сигнали за задръствания, проблеми в трафика, камери и полицейски патрули. Услугата е популярна в много страни, като има и доста висока ефективност на препоръчаните алтернативни маршрути.

Поради тази причина не е изненада, че Waze e и в полезрението на полицията. Според публикация на вестник Guardian, полицията в британския район Съри е използва Waze, за да пуска фалшиви сигнали в приложението. Твърдението се позовава на публикации от полицаи в социалните мрежи, като самите те са споделяли, че са подавали фалшиви сигнали в Waze за местоположението си.

Най-често патрулите публикували, че се намират на определена позиция и контролират скоростта на движение с камера. През същото това време са били в движение по маршрут. „Определено не слагаме маркери за полицията в Waze на произволни точки, когато патрулираме. Не, никога“, пише полицията и добавя намигващо емоджи в профила си в Twitter в последствие.

Институцията потвърждава, че действително прилага тази тактика. Идеята е семпла – тя окуражава шофьорите да карат с ограничението на скоростта и да са по-внимателни. „Това е лесен начин да забавим шофьорите по пътищата – благодарим, Waze”, допълва полицията.

Не всички обаче виждат нещата така. Потребители коментират, че това е използване на фалшива информация и съзнателно подаване на неверни сигнали с цел да се заблуждават и подвеждат хората. Полицията обаче има отговор и на това, като казва, че сигналите не са фалшиви. Патрулите действително са били на съответните места в момента на публикацията и допълва, че никъде не е упоменато, че след това те трябва да стоят там определено време.

Въпреки това потребители обръщат внимание, че всеки може да изпрати сигнал до Waze, когато види, че няма патрул на мястото и да махне маркера. Освен това е забранено да се подават фалшиви сигнали и авторът им може да бъде блокиран. Полицията отговаря отново, че обикновено маркерите остават 10-20 минути преди да бъдат махнати, но дори това е от полза за по-сигурен трафик.

Институцията казва, че се нуждая от всякаква помощ, тъй като през годините бюджетът е все по-орязан и недостигат патрули. Официални данни на местната статистика показват, че броят на пътните патрули в Англия и Уелс е намалял с 22% за последните седем години и вече е едва 4102.

„Знаем, че знаците за камери и интерактивните знаци с усмивки влияят на поведението на шофьорите и някои от тях намаляват скоростта. Използването на маркери в Waze, за индикатор за полицейско присъствие е просто модерният еквивалент на знак за камера“, казва Едмунд Кинг, президент на AA – британският еквивалент на СБА. Кинг допълва, че във Великобритания всеки ден загиват средно по петима души в катастрофи и е „трудно да се спори с тактиката на полицията, която потенциално намалява скоростта и спасява животи“.

„Шофьорите, които спазват закона, няма от какво да се притесняват. Иска ни се да има повече патрули, които да намаляват всякакви престъпления, но дотогава полицаите трябва да опитват други начини да правят пътищата по-безопасни“, коментира Кинг.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !