БРАИТ обвини КРИБ, АИКБ, БСК и ССИ, че пречат на влизането й в НСТС

Offnews Последна промяна на 04 декември 2020 в 14:58 4559 0

technology tablet

Новосъздадената работодателска организация БРАИТ, която обединява над 20 от водещите технологични асоциации у нас, обвини останалите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БСК и ССИ, че пречат на нейното приемане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според изявление от председателя на УС на БРАИТ Иван Михайлов, от самото начало на нейното кандидатстване те упражняват натиск върху институциите, съпътстван с медийна атака, за да не бъде допусната БРАИТ за член на Националния съвет, въпреки че организацията изпълнява всички количествени и качествени критерии за това.

"БРАИТ е изненадана от продължаващия с месеци натиск на четири работодателски организации върху Министерство на труда и социалната политика, както и медийната война, която те инициират по повод процедурата за приемане на нови членове в Националния съвет за тристранно сътрудничество. В настоящата сложна икономическа ситуация ставаме свидетели на отклоняване на общественото внимание от важните за страната ни въпроси, свързани с преодоляване на трудностите, засилената конкурентна среда в съседните държави и с възможностите за привличане на инвестиции към България" - се казва още в изявлението до медиите.

Според него, вместо обединяване на усилията на бизнеса, синдикатите и правителството за стратегическото позициониране на страната, в момента се създава целенасочено разделение и напрежение. "Подобно поведение вреди на имиджа на България и е сред причините страната ни да загуби няколко състезателни процедури за стратегически инвестиции в полза на страни като Турция, Гърция, Чехия, Словакия и Унгария, където се работи по посока консолидирана подкрепа и единение на бизнес организациите" - добавят още от технологичната работодателска организация.

"Напомняме на КРИБ, АИКБ, БСК и ССИ, че протичащата процедура в Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите е с консултативен характер, а институционалното решение се взима от Министерство на труда и социалната политика, като подлежи и на съдебен контрол. Манипулативните твърдения преди края на процедурата, че Комисията е отхвърлила кандидатурата на БРАИТ, са неверни и подронват базови принципи на българското законодателство, което дава възможност на несъгласните с решението (когато то излезе по надлежен ред) да го оспорят пред независимия съд, който да реши всички дискусионни въпроси. Считаме, че действията на КРИБ, АИКБ, БСК и ССИ, които подлагат на постоянен натиск членовете на Комисията и Министъра на труда и социалната политика, са неморални и противоконституционни. Подобен натиск е недопустим в правова демократична държава, в която публичните институции трябва да имат независимостта да взимат своите решения и след това да носят съответната отговорност" - пише още в изявлението.

От БРАИТ съобщиха, че вече са подали сигнали за неправомерния натиск върху публичните институции и призоваха Министерство на труда и социалната политика да отстои своята независимост, съблюдавайки закона, а не частните лобистки интереси на една или друга организация. "Вярваме, че Министерство на труда и социалната политика ще вземе отговорно решение за състава на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което да е адекватно на сериозните предизвикателства, пред които ще бъдат изправени икономиката и социалния живот на България през следващите години" - добавят от организацията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !