Apple и Google работят заедно, за да ограничат шпионирането с подобни на AirTag устройства

Мария Иванова Последна промяна на 04 май 2023 в 11:16 292 0

Apple Airtag

Снимка Apple

Apple и Google работят заедно, за да ограничат шпионирането с подобни на AirTag устройства

Технологичните гиганти Apple и Google съобщиха, че работят заедно, за да предотвратят използването на проследяващи устройства за изгубени предмети, като AirTag, за тайно шпиониране на хора. Двете компании предложиха нов индустриален стандарт, който цели да бъдат добавени предупреждения за нежелано проследяване във всяка платформа.

AirTag на Apple има за цел да помага на хората да намират изгубени предмети, като ключове, телефони или портфейли, показвайки местоположението им в почти реално време в приложение за iPhone. Но след пускането им в продажба през 2021 г. се появиха много новини, че устройствата с размери на монета и струващи около 30 долара се използват и за следене на хора без тяхно разрешение.

В отговор на това Apple вгради в iPhone функции, позволяващи на потребителите да откриват непознати AirTag устройства наоколо. Предполага се, че скоро телефоните с Android също ще получат възможност да предупреждават своите притежатели, ако са следени от подобни проследяващи устройства.

"Изградихме AirTag и мрежата Find My с набор от проактивни функции, за да възпрепятстваме нежеланото проследяване - за първи път в индустрията - и продължаваме да правим подобрения, за да гарантираме, че технологията се използва по предназначение" - заявява Рон Хуанг, вицепрезидент на Apple за сензори и свързаност.

“Bluetooth проследяващите устройства са много полезни за потребителите, но също така носят и потенциал за нежелано проследяване, за чието решаване са необходими действия в цялата индустрия" - посочва от своя страна Дейв Бърк, вицепрезидент на инженерния отдел на Google. "Android има непоколебим ангажимент за защита на потребителите и ще продължи да разработва силни предпазни мерки и да си сътрудничи с индустрията, за да помогне в борбата със злоупотребата с Bluetooth устройства за проследяване" - допълва още той.

Предложението на Google и Apple вече е получило подкрепата и на други производители на Bluetooth проследяващи устройства, сред които Samsung, Tile, Chipolo, Eufy Security и Pebblebee. Двете големи технологични компании са подали проекта си за нови индустриални стандарти в организацията за стандартизация Internet Engineering Task Force (IETF) и той ще бъде обект на коментар през следващите три месеца.

След изтичането на периода за коментари, Apple и Google ще се заемат с обратната връзка и ще публикуват план за прилагане на стандартите. Очаква се функциите да бъдат готови до края на 2023 г. и да се поддържат от бъдещите версии на iOS и Android.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !