Американската армия си прави генетични експерименти с комари

Offnews Последна промяна на 24 август 2021 в 12:43 343 0

Aedes_aegypti

Учени от изследователската лаборатория на американската армия откриха нов начин за генетично редактиране на комара Aedes aegypti. По този начин може да бъдат унищожени дивите популации и да се намали разпространението на болести като Зика или денга.

Генетичната промяна може да направи мъжките комари безплодни. А те, от своя страна, могат да прехвърлят това безплодие върху женските като се чифтосват с тях.

"Това е още един важен и вълнуващ пример за това как инструментите за синтетична биология могат да бъдат полезни. В този случай полученият биохимичен резултат може значително да намали популацията на един много заразен комар“ - посочва Джеймс Бърджис, програмен мениджър на DEVCOM за армейската изследователска лаборатория.

За да работи системата обаче, женските комари трябва да бъдат изолирани с генетично модифицираните мъжки. Изследователите са установили, че те трябва да се чифтосат с множество различни комари, преди да станат безплодни. След четири часа изолация, коефициентът на плодовитост при женските спадна с до едва 20 процента.

Процентът значително се увеличава с по-продължителния контакт с генетично редактираните мъжки. Това обаче повдига въпроса за приложимостта на системата в реалния свят, където безплодните и здравите мъжки комари ще се състезават помежду си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !