Amazon в преговори за купуване на Metro-Goldwyn-Mayer

Offnews Последна промяна на 18 май 2021 в 19:15 5514 0

MGM

Технологичният гигант Amazon преговаря за придобиване на филмовата икона Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), съобщава Variety. Според непотвърдени източници на медията, сделката може би ще е на стойност 9 млрд. щ. долара.

Ако сделката се осъществи, това ще стане в момент, когато онлайн стриймингът на филми е във възход, а Amazon е един от основните играчи в този сегмент със своята платформа Prime. Компанията обаче е в конкуренция с други много сериозни играчи, сред които Netflix, HBO GO и HBO Max на TimeWarner, Disney, която освен Disney+ има и контролен пакет от Hulu, Apple TV, както и YouTube на Google.

Всички тези играчи са част от по-големи развлекателни групи, включващи сериозни активи в съдържание или от технологични мастодонти, които партнират с такива. Disney акцентира на франчайзите Star Wars, Marvel Cinematic Universe и Pixar, които притежава, а Netflix вече се договори със Sony Pictures за дългосрочно партньорство.

Ако придобие MGM, Amazon ще може да противопостави на тях огромно портфолио с хиляди филмови франчайзи и продукции, включително знакови поредици като "Джеймс Бонд", "Хобит", "Робокоп", "Старгейт" и др. Компанията ще получи огромни нови възможности не само да засили своя стрийминг канал, а и да дистрибутира съдържание посредством основния си сайт Amazon.com и стотиците други сайтове, услуги и платформи, които развива.

Не на последно място, MGM неотдавна придоби контрола върху филмовия канал Epix. След като премина през една процедура по фалит, компанията се опитва да се позиционира в дигиталната ера. Нещо, което би й се удало да осъществи, ако стане част от групата на Amazon.

Ръководената от Джеф Безос компания от своя страна ще се превърне в сериозен играч при развлеченията, който ще може да мери сили с гиганти като Disney и TimeWarner не само по отношение на финансите си, но и по своето портфолио и съдържание.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !