Qualcomm показа процесора за топ смартфоните с Android за 2023 г.

Стоян Ненов Последна промяна на 17 ноември 2022 в 10:37 992 0

Snapdragon 8 Gen 2

Снимка Qualcomm

Snapdragon 8 Gen 2

Смартфоните от висок клас за 2023 г. ще имат избор от значително по-мощни процесори. Сред тях ще е и новото поколение на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, който компанията представи официално. Новият процесор е разработен с фокус върху изкуствения интелект. Той ще се справя много по-добре с умните алгоритми и ще позволи те да се използват за повече дейности в смартфоните.

Snapdragon 8 Gen 2 има Kryo централен процесор с 8 ядра. Едно от тях е главно и е ARM Cortex-X3, работещо на 3.2GHz. Има още три ядра за енергийна ефективност, които работят на 2GHz. Останалите 4 ядра са за висока производителност и работят на 2.8GHz. Qualcomm казва, че Gen 2 е с 35% по-бърз спрямо предишното поколение, като същевременно енергийната му ефективност е с 40% по-добра.

Чипът има и обновен графичен процесор Adreno. Той ще е с 45% по-добра енергийна ефективност и до 25% по-бърз. Той може да работи и с Ray tracing графика, която динамично и в реално време обработва светлината в игрите, за да може да те изглежда още по-реалистично. Целият чип е произведен по 4нм технология, както своя предшественик.

Големите подобрения са при модула за изкуствен интелект Hexagon. Qualcomm казва, че новият процесор ще обработва умните алгоритми 4.35 пъти по-бързо и ще може да се справя с по-сложни задачи. Сред тях са превод на няколко езика в реално време, както и нови функции за камерите. Процесорът поддържа последното поколение сензори за камери на Sony и Samsung, включително 200МР сензора на корейския гигант.

Сред новостите и подобреният процесор за изображения. Той може да разпознава различни обекти и да оптимизира детайлите според техните специфики. Например да акцентира косата, лицето, да подобри цветовете на небето и др.

Snapdragon 8 Gen 2 ще поддържа 8K видео запис и плейбек с 60 кад/сек. Въпреки това предлага съвместимост с дисплеи само с 4K резолюция. Това означава, че записаните 8K клипове ще трябва да се прехвърлят на друго устройство с подобаващ дисплей, а да могат да се гледат с оригиналната резолюция. Подобрена е и технологията за умна предна камера, която „винаги усеща“ какво се случва около телефона. Това позволява на устройството автоматично да скрива известия и други лични данни от дисплея, ако засече, че друг човек го гледа.

Новият процесор ще предложи и подобрено озвучение. Той поддържа динамичен пространствен звук, чрез който звукът ще може да променя позицията си, когато потребителят носи съвместими слушалки и движи главата си.

Snapdragon 8 Gen 2 използва модема X70 за 5G комуникация. Той си има собствен процесор с изкуствен интелект, за да поддържа работа с две 5G SIM карти, които да могат да работят с различни мрежи едновременно. Чипът поддържа и Wi-Fi 7, който е първият мобилен процесор с тази технология.

Новият процесор ще се използва от смартфони във високия ценови клас. Qualcomm ще започне доставките на чипа още до края на тази година. Самите производители ще го предложат в устройствата си най-вероятно от началото на 2023 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !