Oppo навлезе официално в България с Oppo Reno 11 F 5G

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 април 2024 в 16:23 844 0

Oppo

Снимка Oppo България/Иван Коловоз

Иво Бояджиев, директор "Продажби" за Oppo в България

Китайският производител Oppo навлезе официално в България, като първия смартфон от портфолиото на компанията у нас е Oppo Reno 11 F 5G. Засега продуктите на бранда ще се предлагат във физическите и онлайн магазини на „Технополис“ и „А1 България“. Oppo от няколко години е в Топ 5 смартфон производители по доставки, а той държи също така и марката OnePlus на глобалния пазар.

Китайската компания няма да предлага само смартфони в България, но постепенно ще разшири портфолиото си още със свързани устройства тип Интернет на нещата (IoT) и др. Oppo започва дейността си през 2004 г. като тогава продава MP3 плеъри, но четири години по-късно навлиза при мобилните телефони, а при умните такива – през 2011 г.

Смартфон от среден клас

Oppo Reno 11 F на свободна продажба е с цена от 699 лева. Смартфонът е позициониран в средния клас и има само една конфигурация с 256GB място за съхранение и 8GB RAM памет. Той разполага с 6.7-инчов AMOLED екран с разделителна способност от 1080x2412 пиксела и опресняване на дисплея от 120Hz. От Oppo се похвалиха с няколко неща. Едното е, че екранът има минимални рамки, като той обхваща над 93% от площта на предния панел. Второто е, че според компанията, тя ползва сравнително висок клас дисплеи за своите модели. Не беше конкретизирано дали това е така при Oppo Reno 11 F.

Процесорът е съпоставим за ценовата категория на смартфона. Той е Meditek Dimensity 7050 изпълнен по 6nm архитектура и чипсетът включва 5G модем. Вече споменахме, че идва само в една конфигурация с 256GB място за съхранение и 8GB оперативна памет. Цветовите варианти са два – тъмнозелен и океанско синьо, като последния има холограмни елементи, наподобяващи вълни.

Батерията е голяма с капацитет от 5 000 mAh. Тя идва и с бързо зареждане от 67W, което в България сме го виждали при повечето модели OnePlus през последните няколко години.

Камери и софтуер

Камерните конфигурации също са типични за представител от средния клас. Основната е 64MP, която е допълнена с 8MP широкоъгълна и 2MP макро сензори. Преднага селфи камера е 32MP. Но Oppo Reno 11 F повече се гордее със своя софтуер и най-вече с енджина за обработката на портретни снимки. Чрез него се подпомага разпознаването на лица и откриването на обекти в кадъра, като балансира цветовете и яркостта ако се налага.

Сред другите интересни софтуерни екстри е анализирането на фоновия шум около смартфона и оптимизацията на звука при слушане на музика от високоговорителя. Самият софтуер е базиран на Android 14, който е надграден с интерфейса на Oppo ColorOS 14. Добавени са няколко нови приложения, като файлов органайзер File Dock и Smart Touch – умна функция за улавяне на текст или изображения от снимка на екрана. Останалите елементи са оптимизации на хардуера чрез софтуера.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !