Meta следва стъпките на Microsoft при шлемовете за виртуална реалност

Павлин Луканов Последна промяна на 24 април 2024 в 19:04 470 0

Horizon OS

Снимка Meta

Meta следва стъпките на Microsoft при шлемовете за виртуална реалност

Meta предприема значителна стъпка, с която ще се опита да се наложи като най-голямата платформа по отношение на шлемовете за виртуална реалност. Компанията започва да лицензира операционната си система създадена за шлемовете Quest на други производители на хардуер. Първоначално това са Lenovo и Asus.

От друга страна Meta предприема стъпки и за откриването на алтернативни магазини за приложения, което ще е от голяма полза за потребителите. Това ще е възможно чрез извеждане на по-видно място на експерименталния магазин App Lab и най-вече чрез отправената покана към Google за въвеждане на Play Store в операционната система, която вече носи името Horizon OS. От компанията разкриват също така, че работят върху пространствена рамка за разработчици, с която те да могат по-лесно да прехвърлят мобилни приложения към Horizon OS.

От много голямо значение е и това, че Horizon OS включва социалния слой Horizon, платформа от тип отворен свят. Meta е работила по подобряването на Horizon и наскоро дори въведе решението си в уеб като изживяване в 2D. Сега реално всеки производител на хардуер ще може да направи устройство с Horizon OS, което ще разшири значително и обхвата на социалната мрежа Horizon. В крайна сметка Meta най-вероятно ще монетизира платформата си чрез реклами и търговски решения.

Разбира се засега Meta не разкрива всички подробности около бизнес модела и условия свързани с лицензирането на Horizon OS, отвъд това, че то е обвързано със социалната мрежа и изискването за използване на чипове от Qualcomm. Главният изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг, споделя визията си за леки шлемове, които се свързват с компютъра и предлагат възможност за работа от всякъде. Той споделя и пример за гледане на филми с висока резолюция.

Зукърбърг иска компанията да предложи платформа, която е по-отворена от тази на Apple. така Meta позиционира Horizon OS като основната алтернатива на Vision Pro, по подобие на Android и iOS.

Разбира се ходът на Meta до голяма степен е очакван, като Зукърбърг отдавна заяви, че целта е постигането на отворена екосистема с множество партньорства. Така Meta се опитва да направи нещо, което постигна Microsoft с Windows. Подобна е и ситуацията на Google с Android.

Сега всичко зависи от отделните производители на устройства, които ще решат дали ще използват платформата за сметка на свои разработки. Вероятността за това е голяма, тъй като разработката на отделна операционна система и вътрешни решения отнемат доста ресурси.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !