Sennheiser Momentum True Wireless 4: Безжични слушалки без компромиси

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 април 2024 в 14:41 652 0

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Снимка Юлиян Арнаудов

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Много често няма дилема ако имате бюджет от около 500 лева за безжични слушалки какви да вземете. Залогът на сигурно е за големите Over the Ear, които при тази ценова граница не правят много компромиси с качеството. За сметка на това True Wireless или познати като „тапи“ доскоро жертваха някои екстри за сметка на огромната си компактност. Със Sennheiser Momentum True Wireless 4 падат много от ограниченията и предубежденията, че този формат аксесоари е по-слаб от големите си конкуренти.

Като по показатели се доближават доста близо не само до основните си конкуренти в премиум сегмента на True Wireless, но и в същия ценови такъв на Over the Ear. Sennheiser Momentum 4 (за по-кратко ще ги изписваме без TW – бел. ред.) струват в момента 579 лева в онлайн магазина на VSystem, които предоставиха тестовата бройка. Предходното поколение Over the Ear на Sony XM4 е със 100 лева по-евтино, а по-актуалният XM5 е със 100 лева отгоре, например.

Sennheiser Momentum 4 предлага чист и кристален звук, лесна връзка, добър микрофон, удобен дизайн и управление, издръжлива батерия и нелошо активно шумопотискане (Active noise cancelation – ANC). Все елементи, които поединично, комбинативно или дори кумулативно са сред водещите недостатъци на повечето слушалки тип тапи на пазара.

Подобреният хардуер

Ако визуално Sennheiser Momentum 4 не се отличават от своите предшественици, то хардуерно и като възможности би трябвало да ги превъзхождат значително. Нямам лични впечатления от предишния модел, но разликите на хартия са почти всеки един показател.

Първият е процесорът – новият S5 Sound Gen 2 на Qualcomm, който може да възпроизвежда звук без загуба на качеството (loseless) не само в 16-bit/44kHz, но и в 24-bit/48kHz. С което ще се радвате на доста кристален звук, с високо качество, съпоставимо с доста от по-големите безжични слушалки, които са на пазара.

Аудиофилите ще се радват на Bluetooth 5.4 aptX Loseless и LE Audio съвместими формати и свързване с подобни системи. От Sennheiser обещават и добавяне на Auracast в бъдещи ъпдейти.

Чипсетът има значително подобрен Bluetooth модул, който позволява на слушалките да стоят свързани на по-големи разстояния. Засега това са единствените ми безжични устройства, които могат да поддържат безпроблемна връзка от хола до кухнята, което включва няколко стени и една стая. Това помага да се запази стабилността на връзката и при по-натоварени места, с много включени устройства.

Дизайн, кутия и батерия

За феновете на Sennheiser, новите Momentum 4 не се различават външно повече от предходния модел. Самите слушалки са с кубична форма, като нямат висящи надолу „рамене“. Външният им панел е достатъчно широк и лесен за достигане и управление чрез допир. Тестовата бройка също идва в емблематичния цвят за компанията – медено кафяв. За любителите на по-класическите окраски, Sennheiser Momentum 4 идва още в черно и графитено сиво.

Слушалките отново идват с кутия за съхранение станала емблематична за марката – с платнен и релефен корпус. Елегантна и се усеща по-лека отколкото изглежда на пръв поглед. Тя дава до три допълнителни заряда на слушалките, които от своя страна издържа до седем и половина часа. Така общо с едно зареждане на кутията Sennheiser Momentum 4 могат да изкарат до 30 часа ползване. Дори еднократната издръжливост на самите слушалки ви дават до един работен ден слушане на музика, разговори и др.

Мембраните, които идват в комплекта също са подобрени спрямо предходния модел. При Sennheiser Momentum 4 те вече могат да се мият, което значително повишава хигиената им. Един от основните ми проблеми с подобни безжични слушалки са точно мембраните и, че много трудно намирам размер, който да ми пасне комфортно. При Sennheiser Momentum 4 това се случи със сложените по подразбиране. Освен тях имате още три чифта размери, с което би трябвало индивидуалните капризи на голяма част от потребителите да е задоволена.

Шумопотискане

Системата за шумопотискане (ANC) е добра, макар и да не е от най-най-висок клас. Подобрените микрофони и вграденият изкуствен интелект помагат за неговото представяне. В спокойна обстановка ANC се справя великолепно и изолира страничните шумове. Ситуацията се променя, когато околната среда генерира по-голямо количество и различни по сила звуци.

В натоварено заведение и препълнен автобус Sennheiser Momentum 4 няма да успеят да изолират перфектно целия фонов шум. Същото важи и при разходка навън в обстановка на силен вятър. Тогава буквално ще чувате вятъра, въпреки опитите на ANC да го потисне. Но трябва да отбележа, че тогава не беше настроена функцията „Anti-Wind“ в приложението, което може би ще подобри представянето им. По-големите Over the Ear слушалки се справят по-ефективно в подобни ситуации, но Sennheiser Momentum 4 остават на може би ниво над повечето безжични „тапи“ на пазара. Моделите на Bose и Sony във високия клас все пак имат леко предимство над тях.

Управление и практичност

Колкото и странно да звучи, управлението на безжичните слушалки понякога е по-трудна задача отколкото изглежда. Целта е да можете да вършите бързо, лесно и с минимални движения колкото се може повече действия без да прибягвате до смартфона си. Сензорните контроли на повечето слушалки обикновено не са прецизни или можете лесно да объркате една функция с друга.

При Sennheiser Momentum 4 нещата са максимално опростени. Имате по четири функции за всяка слушалка – лява и дясна. Първата се активира с едно натискане, втората с две, третата с три, а последната при задържане. По подразбиране през дясната на първа позиция пускаме и паузираме музиката и отговаряме на разговорите. Втората е за следваща песен, третата е за гласовия асистент и при задържане – се увеличава звука. Лявата слушалка първата позиция е режим на прозрачност, при който се паузира цялото аудио и се изключва ANC. Втората и четвъртата са противоположни на дясната, а третата позиция е управлението на шумопотискането.

Работата с бутоните е лесна и може би единствено управлението на звука или задържащият жест ми е малко неудобен. Но през приложението на Sennheiser можете да програмирате всяка една от позициите по ваше усмотрение. В него можете да настроите и звуковите възможности през Equalizer-а.

Като цяло Sennheiser Momentum 4 са изключително практични и качествени безжични слушалки. Управлението е лесно, звукът е кристален, ANC е задоволителен. Въпреки, че идват на цена като на големи Over the Ear слушалки, вие получавате компактност и удобство, особено спрямо аналозите на повечето производители на смартфони, които предлагат подобни модели. Освен цената, единственият друг по-голям недостатък, който може да ви разколебае е ако имате като изискване максимално добър ANC. Тогава може би най-добре е да се ориентирате към по-големите модели тип Over the Ear.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !