iPhone 15 Pro - Титаниевият смартфон на Apple

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 12 октомври 2023 в 17:47 1833 0

iPhone 15 Pro

Снимка OFFNews

iPhone 15 Pro

Корпус от титан, 3nm процесор, както и нов жак за зареждане и пренос на данни. С това до голяма степен изчерпваме новостите при новия iPhone 15 Pro. Неговият по-голям събрат – Pro Max получава перископна телефото камера, която изненадващо отсъства при базовия Pro модел. Ако има една константа при смартфоните на Apple е, че те изсмукват максимума от хардуера, благодарение на желязната му интеграция със софтуера. Едно от предимствата на затворената екосистема, която технологичният гигант изгради през годините.

Тестовата бройка на iPhone 15 Pro беше предоставена любезно от „А1 България“ на TechTrends, като операторът е един от трите официални представители на Apple за страната. Това е и телекомът, който ги предлага от най-дълго време. При дебюта на устройството в страната, компанията също така представи и някои интересни данни за продажбите на iPhone в България, с които разполага.

За съжаление, нашият тест беше осъществен преди пускането на обновлението и впечатленията са, че наистина загрява и то доста бързо. Каквито бяха и основните оплаквания на потребителите в първите дни след пускането му в продажба. Веднъж нагорещен, дори до приемливи стойности, после трудно изстива. Имаше и други софтуерни проблеми, свързани със забивания на приложения.

Олекотен космически дизайн

От гледна точка на дизайн, Apple запазват визията наложена още от iPhone 11 – стъклен и матиран гръб, заоблени ръбове и метална рамка. Гнездото с основните задни камери е издадено в квадратна форма, около което в зависимост от модела са разположени два или три големи сензора. В случая с iPhone 15 Pro имаме три.

Иновацията тази година е в рамката, чиято външна част сега е изградена от титан. Металът е известен най-вече от авиокосмическата индустрия, като изключително лек, издръжлив и устойчив на екстремно нагряване. В случая с iPhone 15 Pro (и Pro Max) чрез него се намалява доста леко общото тегло на устройството. Разликата е точно 20 грама, но дали психологически или реално, тя се усеща при носене и захват.

Втората голяма промяна и иновация според Apple е смяната на техния Lightning кабел и жак със стандартния USB Type-C. Представено като голямо нововъведение, този ход всъщност е наложен силово от Европейския съюз и тяхното задължително изискване за зарядните устройства на Стария континент. При това въпреки ожесточената съпротива на Apple. Добрата новина е, че въпреки първоначалните слухове, серията iPhone 15 се зарежда нормално и със зарядни, които не са предоставени от технологичния гигант.

Първи в 3nm среда

Apple iPhone 15 Pro е първият смартфон, който се възползва от 3nm производствена технология на TSMC, използвана в новите процесори A17 Pro. Дори първоначалните слухове бяха, че Apple е изпълнила всички поръчки за 3nm чипове през по-голямата част на годината. Базовата производителност се вдига само с 10%, но технологичния гигант залага на по-специализиран подход. Допълнителните транзистори се използват за подобряване най-вече на графичните ядра. Според Apple те вече са с едно повече и предлагат 20% повишена производителност, както и хардуерен Ray Tracing.

Екранът на iPhone 15 Pro е сравнително за настоящето време компактен с диагонал от 6.1 и OLED панел. Той разполага с адаптивно опресняване от 1Hz до 120Hz, нещо вече задължително при всички флагмански модели. Оперативната памет е 8GB LPDDR5 RAM и въпреки, че вече повечето Android-ски модели скачат на 12 и дори 16GB, за iPhone и софтуерната оптимизация, това е повече от достатъчно за бърза работа.

Като конфигурации, iPhone 15 Pro започва с вариант от 128GB място за съхранение и премине през всички до 1TB. Батерията е 3 274mAh капацитет и 20W бързо зареждане. През последните две години, моделите на Apple се справят доста по-добре с издръжливостта на батерията, която може да изкара малко повече от ден при средноинтензивна работа.

Стари камери и подобрен софтуер

Камерната конфигурация на iPhone 15 Pro не се отличава от тази спрямо миналогодишния модел. Перископната телефото оптика е запазена само за Pro Max варианта. Основният сензор е 48MP, който може да прави снимки в jpg формат или в професионалния RAW. Той е леко подобрен, като има допълнително покритие на лещите за по-добър HDR и нощни снимки. Следва вече споменатият телефото, който е 12MP, толкова са широкоъгълния и предния за селфита.

Софтуерът е големият коз на Apple. Години наред, смартфоните на компанията правят едни от най-добрите кадри при автоматични настройки. Те започват да губят най-вече, когато потребителите се заиграят с различните опции на останалите модели. Тази традиция е запазена при iPhone 15 Pro, устройството автоматично взима предвид кадрите и средата, така например преминава бързо от обикновено в нощен режим.

Има и нови или обновени режими, като нов портретен. При него се позволява да се добави боке ефектът впоследствие на снимката в рамките на приложението. Самото то има и добавени стилове за автоматична обработка, които редактират определени елементи, слой по слой. Действията наподобяват това на добавянето на филтри, но в случая става дума за перманентни промени по снимката.

Като цяло качеството на снимките е балансирано. При автоматични настройки може да получите доста консистентни кадри в различните ситуации – приближение, нощни, портретни или панорамни (с широкоъгълната камера). Телефото сензорът позволява снимане с трикратно оптично приближение, както и петкратно дигитално. Оптичната опция дава детайлни и ясни кадри. Включително и в нощен режим.

Ъпдейтни и ще се оправи

Големият проблем на iPhone 15 Pro се оказва точно софтуерът. Първият опит за отваряне на приложението за снимки завърши със забиване и необходимостта за рестартиране на телефона. При вторият след два кадъра – един нормален и един нощен, смартфонът се нагря значително. От Apple обясниха, че това са проблеми със софтуера и са оправени с последните ъпдейти. За съжаление, върнахме устройството преди да ги инсталираме и не можем да кажем със сигурност, дали са изчистени напълно.

Остава и цената – един компонент, който рядко е фактор за феновете на Apple. Най-евтината конфигурация на iPhone 15 Pro със 128GB място за съхранение започва от 2 439 лева на свободна продажба. Трите оператора, включително и предоставената ни бройка от „А1 България“ го предлагат на по-ниски цени, но с подписването на двугодишен договор за мобилен план. Дали си заслужава? За феновете на Apple това е вторият най-добър смартфон, който могат да си вземат в екосистемата. Първият естествено е iPhone 15 Pro Max. За феновете на Android остава единствено лукава усмивка за налагането на USB Type-C в „ябълковите“ устройства.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !