Как да скриете приложенията в смартфона си

Мария Иванова Последна промяна на 22 април 2024 в 18:13 654 0

Mobile Apps

Снимка William Hook/Unsplash

Как да скриете приложенията в смартфона си

Мобилните устройства днес са станали неделима част от нашето ежедневие. Те ни дават възможност да сме винаги в течение с последните новини, да общуваме с приятели, да работим отдалечено и дори да се забавляваме с игри и приложения.

Въпреки това, има моменти, когато искаме да скрием някои от приложенията в тях. Причините за това могат да бъдат различни - било то заради важно банково приложение; файл, който предпочитаме да остане недостъпен за децата ни, или игра, към която сме пристрастени.

За щастие, както Android, така и iPhone устройствата предлагат различни начини за скриване на приложения. В тази статия ще ви запознаем с някои от тях.

Скриване на приложения в Android

Много Android устройства предлагат опция за скриване на приложения директно от менюто с настройки, други разполагат с режим за гости или работят със специализиран софтуер. Ето кратко ръководство как да използвате тези опции:

Вградени настройки

На много смартфони можете да скриете приложенията, като отворите “Настройки” и потърсите “Скриване на приложения”. Вградената настройка трябва да се покаже автоматично.

Ако настройката не се появи при търсенето, скрийте приложенията, като преминете през настройките по подразбиране на Android. Отворете “Настройки”, докоснете “Начален екран” и превъртете до “Скриване на приложения”. Докоснете приложенията, които искате да скриете, и те ще се преместят в раздела “Скрити приложения”.

Софтуер за скриване

Можете също да инсталирате софтуер за скриване на приложения. Едни от най-добрите програми от този тип, налични в Google Play, са: Nova Launcher, App Hider и Vault.

Nova Launcher замества началния екран и предлага функции за скриване на приложения и подреждане на иконите. App Hider позволява на потребителите да скриват приложения и да ги управляват от различни акаунти в устройството. Интересно е, че иконата му е маскирана като калкулатор, което добавя допълнителен слой на сигурност.

Vault е друг софтуер, който скрива приложения, файлове, снимки и видеоклипове в смартфона. Инструментът включва архивиране в облака и възможност за заключване на приложения с парола.

Профил за гости

Функцията “Режим за гости” дава възможност на собственика на смартфона да го споделя с други хора, като същевременно запазва в тайна личните си приложения и конфиденциални данни.

За да активирате тази функция, трябва да отидете в менюто “Настройки” и да потърсите опцията “Акаунт за гости” или “Режим за гости”. След това можете лесно да превключвате между своя личен профил и профила за гости, като по този начин осигурявате поверителността на своите данни.

Деактивиране на приложения

В операционната система Android има функция, която позволява на потребителите да скриват приложения, като ги деактивират. Тя не само ги скрива от началния екран, а и спира използването на ресурсите на устройството от тях. Така деактивираните приложения не могат да използват прекомерно много фонови данни за постоянно обновяване, което помага за оптимизация работата на устройството.

Намиране на скрити приложения

Всички ваши скрити или деактивирани приложения се появяват, когато отворите “Настройки” и докоснете “Приложения”. Не забравяйте да премахнете ненужните апове и да активирате онези, които искате да използвате отново.

Ако притежавате iOS устройство, също можете да скриете или деактивирате своите приложения. Ето как:

Как да скриете приложение в iPhone

Скриването на приложения в iPhone е лесно, независимо дали целите да разчистите началния екран на устройството, или да подсигурите поверителността си.

За целта, открийте приложението, което искате да скриете, на началния екран. Задръжте пръста си върху него, докато се появи опцията “Премахване на приложението” и изберете “Премахване от началния екран”.

Приложението вече е скрито от началния ви екран, но остава достъпно чрез функцията за търсене и в библиотеката ви с приложения. За достъп до библиотеката с приложения на вашия iPhone, отидете на началния екран, плъзнете наляво покрай всички страници и на последния екран ще я видите.

Скриване на цяла страница

Ако искате да скриете цяла страница с приложения, натиснете продължително върху празна област на началния екран. Докоснете точките в долната част на екрана и отметката под страницата, която искате да премахнете. След това докоснете “Готово”. Избраната от вас страница с приложения вече не се вижда, което създава по-организиран вид на началния екран.

Скриване на приложение от търсенето

Скриването на приложение в iPhone не позволява то да се показва на началния екран, но все пак ще може да бъде открито чрез търсене. Ако искате да избегнете това, можете да скриете приложение и от търсенето в iPhone.

За целта отворете “Настройки” и докоснете “Siri и търсене”. Превъртете надолу, за да откриете приложението, което искате да скриете, и задръжте продължително, за да активирате опцията.

Щракнете отново върху “Siri и търсене” и докоснете “Покажи приложението в търсенето”. Когато превключвателят се появи в сиво, това означава, че приложението е скрито от търсенето.

Връщане на приложения и страници

В случай че искате да върнете дадено скрито приложение, първо го открийте в библиотеката с приложения. Натиснете продължително върху приложението и го плъзнете обратно към началния екран.

Когато става въпрос за цяла страница с приложения, задръжте пръста си върху празна област на началния екран и докоснете точките в долната му част. След това изберете скритата преди това страница, като докоснете празното балонче. Завършете, като докоснете “Готово”.

В тази статия разгледахме различните методи за скриване на приложения в Android и iPhone устройства. Тези методи включват използването на вградени настройки, софтуер за скриване на приложения, профил за гости и деактивиране на приложения.

Въпреки това, е важно да се знае, че тези методи не предлагат пълна защита на вашата лична информация. За най-добра защита, винаги е добра идея да използвате силни пароли и да активирате функциите за защита на данните, които предлага вашето устройство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !