Световните доставки на смартфони растат значително

Стоян Ненов Последна промяна на 15 април 2024 в 17:47 613 0

iPhones

Снимка Daniel Romero/Unsplash

Световните доставки на смартфони растат значително

Световните доставки на смартфони за първото тримесечие на годината отчитат значителен ръст, съобщават анализаторите от IDC. Традиционно първите три месеца на всяка година са най-слабият период, след активните продажби и доставки в четвъртото тримесечие.

Въпреки това обаче доставките на смартфони отчитат солиден ръст от 7.8% на годишна база. Доставени са общо 289.4 млн. смартфона, което е чудесен признак за начало на възстановяване на пазара.

Въпреки това анализаторите все още не бързат да обявяват, че най-трудното е свършило. Те припомнят, че макроикономическите предизвикателства остават фактор на много пазари. Добрата новина е, че това е трето поредно тримесечие на ръст на доставките и е показател, че засега въпросните предизвикателства са преодолими от пазара.

„Какво се очакваше, възстановяването на пазара върви добре и оптимизмът бавно се натрупва сред водещите брандове. Apple успя да стигне първото място в края на 2023 г., но Samsung успешно се завърна като лидер при доставките на смартфони през първото тримесечие на новата година“, коментира Раян Рейт, вицепрезидент на IDC и ръководител на отдела за анализиране на световния пазар на устройства за крайни потребители.

IDC очаква двете компании да задържат лидерството, особено в скъпия ценови сегмент. Анализаторите обаче прогнозират, че Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus и засилват своите позиции в ниския и средния клас и имат амбицията да увеличат пазарния си дял. Също така и Huawei се радва на възраждане на интереса към своите смартфони в Китай и околните страни. Това поставя компанията в добра позиция също да се опита да започне да увеличава присъствието си и на глобалната сцена.

„Пазарът на смартфони излиза от турбуленцията от последните две години променен и по-силен. Продължаваме да виждаме ръст в търсенето на стойност и средната продажна цена се покачва, тъй като повече хора избират по-скъпи модели, защото знаят, че ще задържат устройството си по-дълго време. Освен това има и промяна на властта сред петте най-големи компании, като битката между тях ще продължи и те адаптират стратегиите си към новите условия“, коментира Набила Попар, директор на екипа за проучвания IDC Worldwide Tracker.

Transsion е компанията, която отчита най-голям ръст на доставките си – 84.9%. На второ място е Xiaomi 33.8% скок на доставките. Най-голям спад пък отчита Apple – 9.6%, следвана от Oppo с 8.5% понижение. Samsung запазва почти непроменени доставки с лек спад от 0.7%. Това е достатъчно за компанията да си върне първото място със солидни 10 млн. устройства повече от Apple и 3.5% по-висок пазарен дял – 20.8%.

Samsung е и единственият производител с пазарен дял над 20%. Миналата година и Apple имаше над 20%. Това показва, че преразпределението на пазара набира сила и интересът на потребителите се разпростира между все повече компании в търсене на най-добрата оферта, като същевременно лоялността към конкретен бранд намалява.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !