След като се отказа от проекта си за електромобили, Apple се насочва към домашните роботи

Мария Иванова Последна промяна на 07 април 2024 в 13:42 714 0

Apple robot

Снимка Apple

Това изглежда е интересна пазарна възможност и опит на гиганта от Купертино да открие своето “следващо голямо нещо”

Apple проучва възможностите за производство на персонални домашни роботи, след като по-рано тази година се отказа от проекта си за електрически автомобили, информира Bloomberg. Това изглежда е интересна пазарна възможност и опит на гиганта от Купертино да открие своето “следващо голямо нещо”.

Според изданието, инженерите на компанията разглеждат възможността за разработване на робот, който би могъл да следва потребителите в домовете им и да се грижи за ежедневни дейности като почистване и миене на чинии. Те проучват също и настолно устройство за дома, което използва роботика за завъртане на дисплея и би могло да бъде по-усъвършенстван проект от мобилния робот. Идеята на робота с интелигентен дисплей е да имитира движението на главата на човек. Той ще включва и функция, която ще показва на преден план определен човек по време на видеоразговор.

Докладът за новите усилия на Apple идва след поредица от скорошни удари по компанията. От началото на 2024 г. IT гигантът беше засегнат от намаляващите продажби на iPhone в Китай, глоба от Европейския съюз в размер на близо 2 млрд. долара и антитръстов иск от Министерството на правосъдието на САЩ.

По-рано тази година Apple се отказа и от десетилетните си усилия за създаване на многомилиардни автомобили (проекта "Титан"), като пренасочи фокуса си към изграждането на продукти с изкуствен интелект. Въпреки това компанията понася критики, че изостава от OpenAI, Microsoft и Google, които отдавна пуснаха чатботове, базирани на изкуствен интелект.

Фокусирането върху домашните роботи може да представлява нова възможност за Apple да разшири продуктовата си гама и да предложи иновативни решения на потребителите. Въпреки липсата на официално потвърждение, изглежда, че компанията е предприела стъпки в тази посока.

Според Bloomberg, поне един инженер, който е бил част от хардуерния екип на проекта за автомобили, е бил преместен в отдела за роботика за дома. Източници на изданието твърдят също, че SafetyOS - операционната система, която беше предназначена да даде на автомобилите на Apple възможности за самоуправление, технически може да бъде пренасочена за управлението на предполагаемия домашен робот на Apple.

За него все още има много повече въпроси, отколкото отговори. Не е ясно например дали той ще се движи на колела като домашния робот Astro на Amazon, или ще следва актуалната тенденция на двукраките роботи, които са оформени по-скоро като хора. Не е ясно и как точно ще изпълнява задачите си, кога ще бъде пуснат на пазара или колко ще струва. Напълно възможно е роботът, подобно на много други идеи за продукти в ранен етап, никога да не види бял свят.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !