Apple пусна новия процесор М4 – специално създаден за AI

Стоян Ненов Последна промяна на 08 май 2024 в 18:07 416 0

M4

Снимка Apple

Apple пусна новия процесор М4 – специално създаден за AI

Apple представи новото поколение на собствения си процесор. То се казва М4, като дебютира заедно с обновения iPad Pro. И според Apple това е най-мощният процесор от гледна точка на обработка на алгоритми за изкуствен интелект, който досега е излизал на пазара за персонални компютри.

Новият М4 е сериозно преработен, като е превърнат в SoC – система-на-чип. Произвежда се по 3nm технология, като съчетава в себе си три основни модула – централен процесор с 10 ядра, 10-ядрен графичен процесор и невронен процесор специално за AI алгоритми.

Apple казва, че невронният модула на М4 може да извършва 38 трилиона операции в секунда. „В комбинация с по-бързата памет, следващото поколение ускорители на машинно обучение, които се използват от централния процесор и мощния графичен процесор, M4 прави новия iPad Pro безобразно мощно устройство за изкуствен интелект“, допълва компанията.

Доколко е така ще се разбере, когато започнат бенчмарк тестовете. Apple обаче е много уверена в успеха. Тя казва, че М4 има 28 млрд. транзистора и централният процесор е 1,5 пъти по-бърз от този в M2 в предишния iPad Pro. Графичният процесор пък поддържа ray tracing технология, като има и множество подобрения, които Apple не описва в детайли. Но пък казва, че в резултат от тях М4 предлага същата производителност като М2, но използвайки наполовина по-малко енергия. А в сравнение с „най-новия PC чип в тънък и лек лаптоп“, М4 предлага същата производителност за четвърт от енергията.

Самият невронен модул е една от „перлите“ на M4. Той предлага 60 пъти по-голяма производителност спрямо първата си версия, която дебютира с процесора A11 Bionic преди няколко години. Според Apple М4 се възползва от невронния модул и машинното обучение за много дейности. Например за изолиране на обекти от фона при видео обработка, ускорен и прецизен монтаж на видео и др.

Процесорът поддържа най-популярните видео кодеци, има хардуерно ускорение за AV1 и може с лекота да обработва и рендерира 4K изображения и видео. Той има и изцяло нов енджин за дисплеите. Чрез него повишава качеството на картината на Ultra Retina XDR дисплея и комбинира светлината от два OLED панела.

Освен M4, новият iPad Pro има подобрено охлаждане, нови камери с адаптивна светкавица, която се съобразява с обекта и ситуацията. Корпусът също е обновен и доста по-лек и тънък – 11-инчовият iPad Pro е едва 5,3мм дебел, а 13-инчовият – 5,1 мм. Apple казва, че това го прави най-тънкият им продукт досега. Цената обаче няма да е толкова тънка – тя започва от 999 долара за 11-инчовата версия и 1299 долара за 13-инчовият модел.

Редом с тях Apple представи и iPad Air 6. Това е по-достъпната версия на таблета. Тя използва по-стария процесор М2, като също за пръв път се предлага в 11- и 13-инчова версия. Цените му започват съответно от 599 долара и 799 долара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !