Microsoft разработва нов AI модел, който ще се конкурира с GPT-4 и Gemini

Мария Иванова Последна промяна на 08 май 2024 в 18:09 394 0

Microsoft

Снимка Matthew Manuel/Unsplash

Microsoft разработва нов AI модел, който ще се конкурира с GPT-4 и Gemini

Технологичният гигант Microsoft обучава нов езиков модел на изкуствен интелект, наречен MAI-1. Според онлайн изданието The Information, с него компанията цели да се конкурира с изкуствените интелекти на OpenAI и Google - GPT-4 и Gemini.

MAI-1 най-вероятно ще бъде представен на предстоящата конференция за разработчици Build, която ще се проведе по-късно този месец. Предвижда се той да надмине предишните по-малки AI модели на Microsoft както по размер, така и по възможности. Това обаче може да означава и по-високи разходи за компанията.

Наскоро тя представи Phi-3-mini - по-малък модел на изкуствен интелект, чиято цел е да предложи на клиентите ценова алтернатива. Той е с размер 3,8 милиарда параметри и е наличен в платформите Microsoft Azure и Hugging Face.

MAI-1 е първият случай, в който Microsoft разработва собствен модел на изкуствен интелект от такъв мащаб. След като инвестира над 10 млрд. долара в OpenAI и GPT-4 започна да захранва не само ChatGPT, а и Copilot.

Разработката на MAI-1 се ръководи от Мустафа Сюлейман, бивш ръководител на Google AI. Той беше главен изпълнителен директор на стартъпа за изкуствен интелект Inflection, преди придобиването му от Microsoft за 650 млн. долара през март. Въпреки че MAI-1 може да се основава на технологии, въведени от бившия екип на Inflection, се съобщава, че това е изцяло нов езиков модел.

Очаква се той да разполага с приблизително 500 милиарда параметри, за разлика от GPT-4 (с над един трилион) и Phi-3-mini (с 3,8 милиарда параметри). Това поставя MAI-1 в подобна категория на GPT-4 и доста над по-малките модели на Meta и Mistral, които са със 70 милиарда параметри.

За да обучи модела, Microsoft отделя голям клъстер от сървъри с графични процесори Nvidia и събира информация от различни източници, включително текст, генериран от GPT-4 и публични данни от интернет. Точното предназначение на MAI-1 все още не е определено и ще зависи от неговата производителност, посочва The Information.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !