OpenAI и Meta разработват AI модели, които могат да планират и разсъждават

Стефан Николов Последна промяна на 14 април 2024 в 14:16 1081 0

Brain robot

Снимка Brian Penny/Pixabay

OpenAI и Meta разработват AI модели, които могат да планират и разсъждават

Ръководителите на OpenAI и Meta съобщиха, че тече подготовката за пускането на големи езикови модели от следващо поколение. Това са системи, които се използват в приложенията за генеративен изкуствен интелект, включително ChatGPT. Meta се подготвя да представи Llama 3 през следващите седмици, а новият GPT-5 модел на OpenAI ще бъде наличен "съвсем скоро", обещаха от компанията.

"Работим усилено, за да накараме тези модели не само да говорят, но и да разсъждават, да планират и да помнят", съобщи вицепрезидентът на Meta по изследванията на AI Жоел Пино. За напредъка в тази област съобщи и главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап, главен оперативен директор на OpenAI: "Ще видим изкуствен интелект, който може да изпълнява по-сложни задачи по по-сложни начини. Мисля, че ще се докоснем до възможността тези модели да разсъждават".

Проектите на Meta и OpenAI ще последват вълната от големи езикови модели, представени тази година от Google, Anthropic и Cohere.

Способността за разсъждаване и планиране са изключително важни етапи по пътя към изграждането на силен изкуствен интелект с общо предназначение (Artificial General Intelligence - AGI) със съзнание на човешко ниво. По време голямата презентация в Лондон старшият изследовател на изкуствения интелект на Meta Ян Лекун заяви, че настоящите AI системи "произнасят една след друга поредица от думи, без да мислят и без да планират". Способността да разсъждава би означавала, че AI моделът "търси възможните отговори", "планира последователност от действия" и изгражда "мисловен модел на ефекта от своите действия".

Главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткеп каза пред Financial Times, че следващото поколение GPT ще покаже напредък в решаването на традиционно трудните за изкуствения интелект задачи, каквито са разсъжденията, осмислянето на казаното и направеното, както и планирането на следващите поредици от действия.

За да реши този проблем, компанията разработва, наред с други неща, AI "агенти", способни например да планират пътуване от нейния офис в Париж до Ню Йорк, с всички резервирани билети, включително пътуването до летището. Meta от своя страна се готви да пусне в обозримо бъдеще фамилията модели Llama 3 в асортимент от версии за различни приложения и устройства. Компанията планира да представи нови модели в месинджъра WhatsApp и умните очила Ray-Ban. Meta планира да увеличи обема и сложността на задачите за изкуствения интелект, което ще изисква развитие на способността му да разсъждава. Така например, ако камерата на очилата Ray-Ban на Meta види счупена кафемашина, свързаният с тях асистент, базиран на Llama 3, ще даде препоръки как да я поправите. Хората все по-често ще общуват с асистенти с изкуствен интелект, каза още Ян Лекун.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !