Amazon е удвоил броя на роботите си за три години

Стефан Николов Последна промяна на 08 май 2024 в 18:12 375 0

Amazon robot

Снимка Amazon

Amazon е удвоил броя на роботите си за три години

Amazon значително увеличи броя на роботите, които работят в центровете за обработка на поръчките, и сега твърди, че е най-големият производител на промишлени роботи в света. Според публикувания наскоро отчет на Business Insider броят на роботите е нараснал от 350 000 през 2021 г. до 750 000 в средата на 2023 г.

Amazon използва няколко различни вида роботи като част от операциите си по сортиране на поръчките. Два от тях, Robin и Sparrow, са проектирани и произведени от самата компания и пуснати в експлоатация в собствения ѝ Център за иновации в областта на роботиката близо до Бостън. Robin е една от най-усъвършенстваните стационарни роботизирани системи, създадени от Amazon. Тя помага за сканирането и сортирането на пратките на различните етапи от процеса на изпращане. Роботът Sparrow от своя страна оптимизира изпълнението на поръчките.

Компанията използва и роботите Proteus и Hercules за преместване на контейнерите, а роботизираната система Sequoia сортира и премества контейнерите, като намалява физическото натоварване на персонала. Тези роботи намаляват повтарящите се движения и увеличават производителността, като много по-бързо идентифицират и съхраняват инвентара. Според Amazon, роботът Sequoia дава възможност продуктите да се поставят на сайта на компанията със 75% по-бързо, а времето за обработка на поръчките е намаляло с 25%.

Изданието Readwrite допълва, че използването на роботи води и до по-малко инциденти и загуба на работно време в роботизираните обекти на Amazon. През 2022 г. броят на докладваните инциденти и „изгубеното време“ е намалял съответно с 15% и 18% в сравнение с нероботизираните.

Скот Дресер, вицепрезидент на Amazon Robotics, подчерта, че използването на роботи не застрашава служителите, а вместо това засилва сътрудничеството и подкрепата на персонала. Той каза: „Осигуряването на възможност за съвместна работа с роботите и подкрепата на служителите е от решаващо значение за нашия подход към разработването и внедряването на системи като Sequoia и Digit“.

„През последните 10 години внедрихме стотици хиляди роботизирани системи и създадохме стотици хиляди нови работни места. Това включва създаването на 700 нови категории работни места в квалифицирани позиции, които преди това не са съществували в нашата компания", добави той.

Според годишния финансов отчет на Amazon за 2023 г. броят на роботите в компанията все още е доста по-малък от общия брой на служителите, който е 1 525 000. В същото време компанията продължава да разширява използването на роботи в дейността си.

Въпреки че през първите три месеца на годината общите приходи на компанията възлизат на 143,3 млрд. долара, което е с 13% повече на годишна база, Amazon е принудена да съкращава работните места в своето подразделение Amazon Web Services. Очакваше се компанията да постигне приходи от 142,65 млрд. долара, но тя постигна повече, като оперативната печалба нарасна с над 200% до 15,3 млрд. долара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !