Фалшивият CEO на криптофонда HyperVerse бе открит - изигран е от актьор срещу 4700 евро

Стефан Николов Последна промяна на 15 януари 2024 в 14:29 1428 1

HyperVerse/Steven Harrison

Снимка HyperVerse/Steven Harrison

Измисленият CEO Стивън Рийс Луис и реалният актьор Стивън Харисън

Неотдавна писахме за ръководителя на фалиралата HyperVerse Стивън Рийс Луис, който вероятно никога не е съществувал. А сега американският ютубър Джак Гембъл съвместно с изданието The Guardian са намерили актьора, който е изиграл важната роля на главния изпълнителен директор, като това е направено за около 4700 евро от англичанин, живеещ в Тайланд.

В продължение на девет месеца Стивън Харисън е играл ролята на Рийс Люис срещу 180 000 тайландски бата и безплатен костюм. По думите на Харисън той е бил шокиран, че компанията го представя като личност с фалшиви пълномощия. Той казва, че съжалява за тези, които са загубили пари заради схема, към която няма никакво пряко отношение.

През 2021 г. Харисън е телевизионен водещ на свободна практика и безплатно коментира различни футболни мачове. Приятел на негов приятел предлага на Стивън работа в HyperVerse. Харисън бил нов в бранша и бил склонен да получи повече работа и опит като "корпоративен водещ на презентации".

"Беше ми казано, че трябва да изпълнявам ролята на презентиращ пред фирмите, и че много хора вършат съвсем същото", казва Гарисън. Той се доверява на своя агент и приема ролята. След като прочел сценариите, той казва, че първоначално се е отнасял с подозрение към компанията, защото не е бил запознат с криптоиндустрията - но агентът го уверил, че компанията е легитимна. "Разгледах компанията по-отблизо, защото се опасявах, че може да е измама. Потърсих данните в интернет и ми се стори, че всичко е наред, така че започнах да се занимавам с това".

По време на втората сесия на заснемането му казали, че трябва да използва измислено име: "Попитах защо, а те казаха: "Ами, знаете, че сте актьор, играете роля, представлявате компания". Агентът ми каза: "Много хора правят това в големия бизнес, това е напълно нормално"

Във видеоклипа Харисън говори като цяло за възможностите на хората, които са инвестирали в HyperVerse и не е искал изрично средства, но от друга страна не е посочвал някаква потенциална възвръщаемост. Актьорът твърди, че е разбрал за фалшивите данни, които са придружавали презентацията, само благодарение на разследването на Guardian Australia - журналистите са потвърдили и доказали, че нито една от посочените организации не е имала и всъщност няма данни за Стивън Рийс Луис.

Според договора Харисън е нает като водещ от индонезийска агенция за таланти, която се нарича Mass Focus Ltd. Но в индонезийския регистър няма данни за дружество с такова име.

Условията на договора включват тримесечен срок с опция за подновяване, а на актьора се заплащат 20 000 тайландски бата на месец за максимум шест часа работа. Харисън заяви, че през повечето месеци е работил само един или два часа и че трите видеоклипа за един месец са били най-многото, което е направил. Преди всяко заснемане му изпращали сценарий. В един момент, казва той, е имало план да го изпратят в САЩ за участие в някакво събитие, но това така и не се е случило. Харисън получил един костюм от вълна и кашмир, две делови ризи, две вратовръзки и чифт обувки. Снимките се провеждат в импровизирани студия в Банкок.

Актьорът не е контролирал акаунта в Twitter на името на фалшивия главен изпълнителен директор. Но казва, че след като договорът му е бил удължен два пъти - от септември 2021 г. до юни 2022 г., той е поискал да закрие този акаунт в Twitter. Датата на последната заплата съвпада с последната дата на активност на акаунта.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

1

Mladen Nikoloff

16.01 2024 в 07:00

Този надмина и Даниел Лорер по бушонлък ))