Шеф на фалирал критповалутен фонд може да се окаже несъществуващ човек

Стивън Рийс Люис е представен на инвеститорите с впечатляващ списък от квалификации и постижения, но никоя от цитираните организации не може да намери данни за него

Стефан Николов Последна промяна на 08 януари 2024 в 10:24 2759 0

Steven Reece Lewis

Снимка YouTube

Стивън Рийс Люис

От няколко години в социалните мрежи се носи легендата, че Стивън Рис Луис, ръководител на наскоро фалиралия фонд за криптовалути HyperVerse, е някакъв "фалшив човек", който не съществува в действителност. Разследване на The Guardian изглежда потвърди това: нито една организация, в която е представена неговата автобиография не съдържа негови данни.

Изглежда, че всички професионални данни за Рийс Люис са били фалшифицирани, за да бъдат привлечени инвеститори в HyperVerse. След краха на HyperVerse, която е работила под формата на финансова пирамида, компанията спира тегленията на средства и нейните клиенти изгубиха своите пари. Загубите на клиентите вероятно са надхвърлили 1 млрд. долара.

Guardian разкри, че нито един от университетите, в които се твърди, че е учил Рис Люис (университетите в Лийдс и Кеймбридж), няма данни за него в своите бази данни.

Във видеоклип от декември 2021 г. Рис Люис е представен като главен изпълнителен директор и опитен ръководител, който е работил в Goldman Sachs и изгодно е продал своята компания за уеб разработване в полза на Adobe, преди да стартира свой собствен стартъп в областта на информационните технологии. Adobe обаче няма данни за придобиване на компания, собственост на Стивън Рис Люис. Goldman Sachs не можа да открие никакви данни за това, че Рис Люис е работил за нея.

Изданието не откри Люис да има акаунт в LinkedIn или изобщо някакво онлайн присъствие, освен рекламните материали на HyperVerse. Оказва се, че акаунтът на Рис Люис в Twitter е създаден само месец преди публикуването на видеоклипа от 2021 г.

Известни знаменитости и влиятелни личности, включително съоснователят на Apple Стив Возняк, публично подкрепиха Рийс Люис. HyperVerse обещаваше да създаде среда за виртуална реалност, подобна на тази, създадена от Meta. Возняк подкрепи Стивън във видеоклипа, в който каза: "Нямам търпение HyperVerse да стартира".

През 2022 г. изданието The Mirror отбеляза, че и трите знаменитости (Возняк, Чък Норис и Ланс Бас), които уж са подкрепили Рийз Люис, са отказали да потвърдят, че го познават. Влиятелните личности и другите лидери на HyperVerse също мълчат относно самоличността на Рийз Люис. Никой от тях така и не потвърди, че се е срещал или разговарял с него. Гардиън предполага, че всички замесени лица просто са били използвани за създаването на видеоклипа.

Стивън Рис Люис спира да пише туитове през юни 2022 г. - точно по времето, когато HyperVerse спира изтеглянето на финансовите срества за своите клиенти. Самият рекламен видеоклип включва интересната сентенция "Където реалността свършва и въображението започва".

Във видеоклипа Рийс Люис насърчава хората да станат ранни поддръжници на HyperVerse, като казва, че компанията ще "създаде паралелна система на съществуване, която ще промени начина, по който хората живеят, начина, по който взаимодействаме с хората по света, и дори начина, по който компаниите и корпорациите ще правят бизнес". Само че всичко се оказа фалш.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !