Какво трябва да знаем за новото „разполовяване“ на Bitcoin

Offnews Последна промяна на 17 април 2024 в 17:45 1652 0

Bitcoins

Снимка RDNE Stock project/Pexels

Какво трябва да знаем за новото „разполовяване“ на Bitcoin

Тази седмица се очаква популярната криптовалута Bitcoin да премине през нов процес на намаляване на наградата при копаене наполовина. Това е технически процес, който е разписан в кода на Bitcoin и е неразделен елемент от цялостното съществуване на криптовалутата, отбелязва CNBC.

Bitcoin е замислен като ограничена валута. От него ще има само 21 млн. единици, като те се генерират чрез т.нар. „копаене“. То пък е процесът по обработка на преводите, които се извършват с криптовалутата, верифицират се и се записват в блокверигата. Това е доста интензивен процес, свързан с много изчисления и голяма конкуренция.

Причината е, че успешното завършване на блок към веригата дава награда под формата на Bitcoin. Тези, които са участвали в генерирането на останалата част от блока не получават нищо. Няма как да се предвиди кой кога ще завърши даден блок, затова най-сигурната стратегия е просто да изчисляваш възможно най-много и така си увеличаваш шанса по-често да получиш наградата.

За да задържа интереса към Bitcoin, както и цената, криптовалутата е програмирана така, че на определено време да намалява наполовина наградата, която дава за всеки завършен блок. В случая това е на около 4 години, при достигането на определено количество генерирани блокове. То не може да се прогнозира с абсолютна точност напред във времето, защото зависи от много фактори, включително интензивността на трансакциите.

Но когато наближи, може да се направи по-точна прогноза. Очаква се процесът да се случи тази седмица. Той става моментално и автоматично, като не изисква намеса. Просто след достигането на определения блок, наградата става наполовина по-малко. И ако преди години се даваха по цели биткойни, сега са все по-малки части от него, своеобразни „стотинки“ и дори „стотинки на стотинките“.

Именно затова се нужни все по-мощни компютърни конфигурации (и дори цели центрове за данни), за да може да се генерира същата печалба като преди. За целта помага и повишаващата се цена на криптовалутата. Винаги преди подобно „разполовяване“ цената се повишава в опит за трупане на последни печалби преди намаляването им. Това се случи и сега, макар и малко по-рано от обичайното заради другите фактори.

Повечето „бури“ в сектора отминаха, имаше и положителни новини за разрешаването на търговията с различни криптоактиви в няколко държави. Това повиши оптимизма на инвеститорите и помогна за ръста на цените.

След като разполовяването приключи, всичко ще продължи (почти) по старому, но за същата награда вече ще са нужни повече усилия. Според Statista, към началото на април т.г. вече са генерирани малко под 20 млн. Bitcoin-а. А данни на Bitbo посочват, че се правят средно по 900 биткойна на ден.

Разполовяването ще забави този процес малко, но все пак не остава още много преди да се стигне лимитът. На теория. Реално има още много разполовявания, които ще разтеглят процеса още десетилетия напред. След като се достигне лимитът, няма да се генерират повече Bitcoin и ще се разчита на наличните бройки в циркулация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !