Bitcoin мина нов рекорд в началото на седмицата като достигна стойност над 72 000 долара

Павлин Луканов Последна промяна на 12 март 2024 в 17:15 526 0

Bitcoin

Снимка Ivan Babydov/Unsplash

Това е и най-големия скок на валутата, като няма признаци за забавяне

В тон с хода от последните седмици, най-популярната криптовалута, Bitcoin достигна до рекордни стойности от над 72 000 долара (128 756 лв.) в понеделник, като към момента на изготвяне на материала цената е малко по-ниска до 71 854 долара (128 154 лв.). Това е и най-големия скок на валутата, като няма признаци за забавяне.

Силните позиции на критовалутата се отдават на изливането на свежи парични средства в новите спот bitcoin фондове, които са налични на борсите, както и надеждите за предстоящо намаляване на лихвите от Федералния резерв. Десетте най-големи фонда отчитат близо 2 млрд. долара инвестиции за предходната седмица, което макар да е най-ниската стойност от предходните две седмици, все пак е значителна сума.

Силният старт на настоящата седмица за Bitcoin води и до повишаване на стойността на останалите криптовалути. Припомняме, че Bitcoin е ограничен до 21 млн. токена, като през април ще бъде намален наполовина добивът, който получават копачите на криптовалутата. На всеки четири години се намалява на половина скоростта, с която се добиват нови токени, които идват като награда за копачите. Това е мярка, която поддържа високата цена на токена, а и е път към края на възможността за добив.

Тъй като Bitcoin е финансов инструмент от сравнително скоро е трудно и предсказването на траекторията на развитието на цената му. Няколко месеца след предходния рекорд от ноември 2021 г. стойността на криптовалутата обаче се срина, като заедно с това беше заличена половината крипто индустрия. Това разбира се показва колко нестабилна е стойността на криптовалутата.

Междувременно в понеделник се появиха нови индикации за това, че Обединеното Кралство се готви да въведе възможност за търгуване на цифрови продукти. Това ще стане чрез разрешаване на познати инвестиционни борси да пуснат крипто-базирани търговски ноти (ETN). Тези продукти ще са налични само за професионални инвеститори и кредитни институции, които са оторизирани за работа на финансовите пазари. Издадено е и предупреждение, че ETN бондове могат да доведат и до щети за инвеститори на дребно. Въпреки това търсенето се засилва значително.

Забелязва се задържането на дълги позиции на пазара, което е предпоставка за поскъпване на Bitcoin допълнително в краткосрочен план. И отново следва да отбележим, че криптовалутите все още остават спекулативни инструменти, като във всеки момент може да има голям и рязък срив в стойностите. Това от своя страна може да доведе до загуби за потребителите, които не следят пазара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !