Задават ли се по-добри часовници с Wear OS

Павлин Луканов Последна промяна на 22 юли 2022 в 09:01 9309 0

Smartwatch

Снимка Pixabay

Smartwatch

Един от технологичните сектори, които запазват доброто си развитие е този на носимите джаджи и в частност смарт часовниците. Тук има два основни раздела, на тези с пълно функционална операционна система и такива с по-ограничени смарт възможности. Първите се характеризират с достъпа до магазини за приложения и по-широки функционалности, но при значително по-кратък живот на батерията. При вторите с един заряд можете да разчитате на две и повече седмици издръжливост, но за сметка на ограничението до предварително инсталирани приложения, или малък набор от допълнителни такива.

Първият сегмент на практика е доминиран от операционната система Wear OS на Google, която изглежда няма значими алтернативи. Хардуерно часовниците използващи това решение залагат и основно на чипсетите на Qualcomm от серията Snapdragon Wear, които както подсказва и името, са специализирани именно за носими устройства. Всъщност и Samsung имат своя линия чипове Exynos W, които използва в часовниците си.

През последните години предизвикателствата за чипсетите бяха основно в три направления, размер, производителност и консумация на енергия. Вторият от тях до голяма степен беше решен с актуалните чипове, които предлагат бърза и плавна работа. Сега изглежда Qualcomm предприема значителна стъпка и за ограничаване на останалите два. Тази седмица компанията представи два нови чипсета за носими устройства, Snapdragon W5 Gen 1 и Snapdragon W5+ Gen 1. Те представляват значителен скок спрямо актуалния Wear 4100+, тъй като се преминава от 12- към 4-нанометров процес с всички ползи от това. Чиповете предлагат два пъти по-висока производителност, както и с 50% по-дълъг живот на батерията. На фона на това чипсетите са и с 30% по-малки като размер, което ще позволи разгръщането на други компоненти в ограниченото пространство.

За разработката им от Qualcomm са работили съвместно с Google с цел оптимизацията на Wear OS за новите чипове. Основната разлика между двете нови попълнения е в това, че базовият модел е без копроцесор AON, който позволява постигането на допълнително пестене на енергия при някои специфични задачи.
Snapdragon W5+ Gen 1 включва централен процесор с четири ядра Cortex A53 и едно ефективно ядро Cortex M55, както и графичен процесор A702 (1 GHz).

Добавена е поддържа за системна памет LPDDR4 при 2133 MHz и процесор за машинно обучение (U55). Споменатият по-горе копроцесор поема повече задачи на заден фон, използвайки по-малко енергия. Той отговаря още за нискоенергийния Bluetooth 5.3, Wi-Fi, GNSS и режимите Deep Sleep и Hibernate. Благодарение на обновения модем вече има и нискоенергиен режим при LTE връзка.

За по-бързото въвеждане на новите чипове от Qualcomm си сътрудничат още с Compel и Pegatron, които са създали платформи базирани на Snapdragon W5+ Gen 1. Първите компании, които ще пуснат часовници с този чип са Mobvoi и Oppo, но според Qualcomm има създадени 25 дизайна с него.

Новите чипове определено изглежда ще помогнат за постигане на по-голяма издръжливост на батериите, а освен това ще има и по-висока производителност. Очакваме с интерес първите часовници, за да видим дали реално ще бъдат постигнати обещаните подобрения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !