Учени създадоха първия 3D принтиран OLED екран

Offnews Последна промяна на 10 януари 2022 в 10:58 464 0

Изследователи от Университета в Минесота разработиха първия по рода си 3D принтиран гъвкав OLED екран. Изобретението може да направи възможно принтирането на различни джаджи в домашни условия, така че да не се налага да купуваме резервни части за смартфоните си, когато се повредят.

Екипът използва екструзионен печат, за да направи електродите, капсулирането, изолацията и взаимовръзките на 3D дисплея, а активните слоеве са боядисани със спрей при стайна температура. По този начин е създаден прототип, широк едва 3.81 см. и с резолюция 64 пиксела.

За да влезе в практическа употреба, екранът ще трябва да се усъвършенства с много по-високи разделителни способности. В добавка, учените се стремят и към подобряване на неговата яркост.

Очаква се адаптирането на технологията за домашна употреба също да отнеме известно време. За създаването на прототипа Университетът използва персонализиран 3D принтер, който струва колкото електромобила Tesla Model S.

В бъдеще методът ще може да се адаптира и за по-евтини 3D принтери. Тогава потребителите ще могат сами да си създават домашни джаджи с персонализирани екрани.

Вижте повече в прикаченото видео:

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !